Till välkomstsida
 
  Presentation
Vecka 1
Vecka 2
Vecka 3
Vecka 4

Scannerteknik - färgbild

En scanner är en bildläsare, som läser in bilder till datorn. Scannerns upplösning anges i dpi (dots per inch). Det antal färgnyanser som scannern läser in bilder med, anges med färgdjup. Ju fler färgnyanser scannern klarar av att läsa in, desto bättre blir nyansskillnaderna i bilden, främst i de mörka och ljusa partierna. Kvalitet på de inscannade bilderna påverkas av scannerns upplösning, färgdjup och programvara för bearbetning av bilder.
Med en scanner kan man i princip läsa i tre olika typer av bilder:

  • Streckbilder, t.ex. tuschteckningar - läses in med 2 färger, svart och vitt
  • Gråskalebilder, t.ex. svartvita fotografier och illustrationer i svartvitt - läses in med 256 färger (gråtoner)
  • Färgbilder, t.ex. färgkort, diabilder, färgnegativ och illustrationer i färg - läses in med 16,7 miljoner - 68,7 miljarder färger

De olika bildtyperna resulterar i olika stora bildfiler. Ju fler färger, desto mera information om bilden måste sparas, vilket resulterar i en större bildfil.

Den inscannade bilden

Inscannat bildexempel

Visa hela den inscannade bilden.





Färgbalans

Här har jag manipulerat den inscannade bilden genom att ändra färgbalansen. Bildbearbetningen är gjord i Photoshop. Möjliga val för färgtonsbalansen är skuggor, mellantoner eller högdagrar och för färgnivåer kan man välja mellan cyan-röd, magenta-grön och gul-blå. De gjorda ändringarna är angivna till höger om respektive bild. Jag har velat skapa en bild med varmare färger och har därför testad exakt samma inställningar för de olika färgtonsbalanserna, för att se hur de påverkar bilden.

Färgbalans skuggor

Färgtonsbalans: skuggor

Färgnivåer:
röd +50
magenta -20
gul -20



Färgbalans mellantoner

Färgtonsbalans: mellantoner

Färgnivåer:
röd +50
magenta -20
gul -20



Färgbalans högdagrad

Färgtonsbalans: högdagrad

Färgnivåer:
röd +50
magenta -20
gul -20



Kontrast

Här har jag ändrat kontrasten i den inscannade bilden med hjälp av iGrafx Image. Kontrasten kan ändras via Map_Contrast/Brightness på två olika sätt, med alternativet Joystick eller Visual.
Båda sätte är ganska enkla att använda. Alternativet "joystick" kändes något smidigare och lättare att jobba med. I alternativet "visual" upplevde jag det lite svårare att få rätt balans i mina val, men det är kanske en fråga om vana och erfarenhet.

Kontrast iGrafx Joystick Kontrast iGrafx Visual Joystick Visual

Bilddetalj

En detalj av den inscannade originalbilden kliptes ut och gjordes dubbelt så stort. Därefter testade jag olika varianter på bildrotation i Photoshop.

1En bilddetalj 2En bilddetalj 3En bilddetalj 4En bilddetalj 5En bilddetalj
  1. Detaljbild
  2. Detaljbild ökad till 200%
  3. Rotation av arbetsyta - vänd horisontellt
  4. Rotation av arbetsyta - vänd vertikalt
  5. Rotation av arbetsyta - 180°

Bildfilter

Bildfilter används för att skapa olika intressanta effekter som påverkar den ursprungliga bildens utseende. Bildbehandlingsprogram brukar ha en del allmänna och en del specifika bildfilter. Man kan ha mycket roligt med bildfilter när man skapar groteska och förvrängda bilder. Jag har testat ett urval av filter i både iGrafx och Photoshop. Resultatet visas tillsammans med filternamnet.

IGrafx
Bildfilter sharpen Bildfilter twirl Bildfilter stucco Bildfilter pastel Bildfilter pyramid
Sharpen Twirl Stucco Pastel Pyramid

Photoshop
Bildfilter skärpa Bildfilter oskärpa Bildfilter sandsten Bildfilter stansa ut Bildfilter vind
Skärpa Oskärpa Sandsten Stansa ut Vind