Digital literacy, att kunna söka och värdera information
På sidorna 219 till 222 (upplaga 11) resp. 269 till 272 (upplaga 12) i kursboken beskrivs en av de viktigaste aspekterna på det som ibland kallas "digital literacy", hur man söker information på nätet och värderar denna. Om man vill betrakta sig som läskunnig på nätet skall man både kunna söka information (på ett mera effektivt sätt än att bara skriva in några ord i Google's sökfält) och kunna bedöma kvaliteten på denna information. Finns det andra sidor på nätet som behandlar samma ämne är det ju bra om tittar på dessa också för att för att jämföra dessa.
I kursboken på sidan 221 (upplaga 11) resp. 269 till 270 (upplaga 12) ges en lista med 7- 8 punkter med förslag på hur man skall kritiskt värdera en webbsida, sammanfattat:
- Vem/vilka är författare till sidan? Är författaren knuten till en känd/ välrenommerad organisation. Finns det något som stödjer att författaren är kunnig inom det område som behandlas? Är texten granskad av någon?
- Citerar författaren några källor? I så fall, gör analysen som beskrivs i punkten ovan på dessa källor.
- Vem/vilka står för sidan, vem betalar för att den finns?
- Verkar det som står på sidan vara balanserat och objektivt eller beskrivs ämnet på ett ensidigt sätt?
- Är språket neutralt och sakligt eller argumenterade och "påstridigt"?
- Varför finns sidan, försöker man sälja något, eller driva någon speciell ide'?
- Innehåller sidan svepande generaliseringar eller andra tecken på svag argumentering, felstavningar och grammatiska fel ?
- Är sidan uppdaterad, när uppdaterades den senast?