Skip to main content

Wikipedia

Wikipedia är "en fri encyklopedi med öppet innehåll som utvecklas av sina användare". På Wikipedia finns inte någon professionell redaktion utan allt arbete utförs av frivilliga. Wikipedia startades 2001 och har idag (juli 2011) över tio miljoner artiklar på över 270 olika språk. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Om).

Wikipedia behandlas mycket flyktigt i läroboken trots att det är en av de mest använda platserna på webben. Exempelvis är Wikipedia för många skolelever förstahandsvalet när man söker information för sina studier. Även om man av en eller annan anledning är skeptisk till Wikipedia finns det många anledningar studera fenomenet. Målet för Wikipedia är minst sagt ambitiöst, Jimmy Wales, en av grundarna, menar: "Tänk dig en värld där varje person ges tillgång till hela mänsklighetens samlade kunskap. Det är det vi gör."

Arbetet styrs av några grundprinciper. Dessa är, kraftigt sammanfattade: Wikipedia är ett uppslagsverk, alla artiklar skall sträva efter verifierbarhet och källor skall anges. Egna åsikter, erfarenheter eller orginalforskning skall inte presenteras. Artiklar skall inte förespråka ett enskilt perspektiv, där flera perspektiv finns skall dessa redovisas. Wikipedia har ett fritt innehåll som alla kan redigera (och även kopiera om man anger källan och även låter andra kopiera det man skriver). Wikipedia har en uppförandekod och etikettreglerna som man skall följa. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Grundprinciperna)

Många är kritiska till Wikipedia på grund av att materialet inte hanteras som det gör i "vanliga" uppslagsverk. Kvaliteten på sidorna kan variera kraftigt. Att vara läsa kritiskt är därför viktigt. I följande avsnitt i denna lektion kommer "digital litteracy" att behandlas och du kommer att få några riktlinjer som hjälp för kritiskt läsande.

Sidor som behandlar kontroversiella ämnen är speciellt viktiga att läsa kritiskt. Ett fenomen på Wikipedia kallas för "edit wars" och innebär att kontroversiella sidor redigeras "fram och tillbaka" av företrädare för olika ståndpunkter. Ett uppmärksammat sådant utspelades när Sarah Palin utsågs till vicepresidentkandidat i USA. Hon var när hon utsågs en rätt okänd person. Sidan om Palin ändrades snabbt fram och tillbaka under några timmar, av hennes motståndare respektive supporters. Journalister världen över behövde snabbt få fram information, dessa gick då in i Wikipedia för att få underlag för sina artiklar, varför det var viktigt för olika parter hur hennes karriär och åsikter beskrevs.

Sidor om mera "vetenskapliga" och kanske mindre kontroversiellt ämnen kan vara mera tillförlitliga. Genom att många skriver och granskar varandra kan olika perspektiv lättare komma fram än i en "vanlig" uppslagsbok och nya rön kommer snabbare med i texten

Vilka är det som skriver i Wikipedia (0.2 % av besökarna) ? Titta gärna på denna video: http://www.youtube.com/watch?v=UEkF5o6KPNI