Skip to main content

Internet och "Digital delaktighet"

Vad är det viktigt att kunna om datorer och Internet för att fungera bra i samhället och dra nytta av de möjligheter som den nya tekniken skapar? Sedan 2000 har ett urval svenskar intervjuats om sitt användande av, och syn på Internet. I rapporten Svenskarna och Internet 2010 (Findahl, 2011) kan man läsa att 85 procent av svenskarna över 16 år har tillgång till Internet i hemmet. En fråga man ställt under de senaste tio åren i denna undersökning är: "Du har säkert hört att det överallt talas om att surfa på Internet, använda e-post och den nya informationstekniken. Känner du dig delaktig i detta nya informationssamhälle?" Andelen som känner sig "delaktiga" har inte ökat under de senaste åren utan rör sig runt drygt 55 -60%. Trots att man har tillgång till nätet, och ca 80% använder detta dagligen, känner man sig många alltså inte delaktiga i informationssamhället.

För att försöka förstå vad detta innebär har man matchat svaret på denna fråga med hur man svarat på andra frågor. Två områden har ett klart samband med känslan av delaktighet. Den ena rör attityden till ny teknik, den andra hur man själv använder Internet . Det är typiskt att det är de som inte är med i "communities" och sociala nätverk, inte har en egen blogg, inte handlar och betalar räkningar på nätet eller använder nätet för information som rör specialintressen som är de som inte känner sig delaktiga. För att man skall känna sig delaktig i informationssamhället krävs alltså att man kan använda nätet till mera än att skicka e-post och söka i Google!

I denna lektion skall vi försöka gå lite djupare in på olika tjänster på nätet, och komplettera läroboken med information som rör svenska förhållanden.