Webb 2.0, den social webben
I kapitlet om Webb 2.0, sidan 244 till 257 (upplaga 11) 230 till 245 (upplaga 12) beskrivs mera detaljerat en typ av tjänster där "alla" kan vara med som innehållsproducenter. Exempel är bloggar (webbloggar) och wikis som t ex Wikipedia där ett stort antal specialister på olika områden bidrar med kunskap. Begreppet Webb 2.0 innefattar en webb där användarna inte är uppdelade i producenter och konsumenter utan där alla är med och producerar material, kommenterar varandras material och kommunicerar kring materialet. Begreppet "Web 2.0" myntades av Tim O'Reilly för att beskriva en "ny generation" av Webben.
Bloggar, webbloggar, är dagböcker på nätet där man kan dela med sig av sin vardag eller av sina yrkesmässiga erfarenheter. Typiskt för en blogg är att det senast inlägget ligger överst. Om man vill prova att blogga kan man använda någon av de (reklamfinansierade) gratistjänster som finns på nätet t ex wordpress.com och blogspot.com
Läsarna kan kommentera inläggen i bloggen i ett kommentarsfält. Andra bloggförfattare kan i sina blogginlägg kommentera vad du skrivit och via inläggets trackback-länk automatiskt skicka en kommentar som talar om att de skrivit om inlägget. Ett liknande sätt att kommentera ett inlägg i en blogg är ett pingback. Dina läsare kan prenumerera på din blogg med något som kallas RSS (en förkortnings som vanligen tolkas som Really Simple Syndication, ibland Rich Site Summary). De behöver inte varje dag kolla om det skrivits något nytt i bloggen utan kan automatiskt få ett meddelande om detta i en RSS-läsare.
RSS är alltså en bevaknings-/prenumerationstjänst. Begreppet "syndication" kommer ifrån TV- och tidningsvärlden och beskriver ett publiceringsavtal som möjliggör att material blir tillgängligt för flera tidningar eller stationer samtidigt. Man kan använda sin webbläsare som RSS-läsare, alternativt speciell program för detta som t ex Google Reader. Med system som Bloglines, Netvibes eller iGoogle kan man samla RSS-feeds tillsammans med annat intressant material och skapa en personlig startsida på webben till sig själv.
Ett annat begrepp inom den sociala webben är "social bokmärkning". Med tjänsterna Delicious eller Diigo kan samla sina bokmärken/favoriter och även göra dessa tillgängliga för andra. Även bilder/fotografier kan man dela med sig av på nätet, den mest kända siten för detta är Flickr.
För att hålla kontakt med vänner och bekanta är Facebook ett vanligt val. Om man gillar att få snabba uppdateringar från intressanta personer, eller snabb information om vad vänner och bekanta håller på med, är Twitter en tjänst att titta på.