Systemutveckling - MM-DKT
Systemutveckling är den eller de processer och metoder som utförs för att utveckla system. Problemdefinition, brainstorming, målgruppsdefinition, förstudie, arbetsuppgiftsanalys, kravanalys, kravspecifikation, design, kontruktion, prototyping, implementation, installation och underhåll, är några av dem mest förekommande delprocesserna. Den mest centrala processen i iterativ systemutveckling är utvärdering.
I iterativ systemutveckling utvärderas varje delprocess innan man fortsätter till nästa. Iterationerna kan vara flera vid en och samma delprocess. Fokus för utvärderingen är att samla in så många krav och behov från användare som möjligt så att bilden av vad systemet ska uppfylla i form av arbetsuppgifter och utförande blir så fullkomlig och tydlig som möjligt.
Projekt
På kursen kommer du och dina gruppmedlemmar att genomföra ett projekt där ni ska praktisera iterativ systemutveckling. Ni börjar med en omvärldsanalys för att samla in information om utgångspunkterna för den första prototypen - pappersprototypen. Den presenteras på ett seminarium. Pappersprototyperna används för att göra användartester. Efter att användatester gjorts modifieras prototypen och omformas till en datorprototyp som presenteras på nästkommande seminarie, etc. Iterationerna pågår fram till slutseminariet där grupperna demonstrerar sina system.
Dokumentation
Hela processen dokumenteras i ett systemdokument, Design rational. Viktigt är att grupperna dokumenterar motiveringar för fattade designbeslut. Dokumentet ska beskriva hela utvecklingsprocessen och det slutliga systemet.
