Skip to main content

Introduktion

Den här lektionen behandlar säkerhet och integritet på nätet. I kursboken motsvaras lektionen av kapitel 9, "Privacy, Crime and Security" (upplaga 11 och 12). Läs/bläddra igenom/ detta kapitel innan du följer denna lektion!

Säkerhet och integritet kan behandlas från flera olika utgångspunkter. Exempelvis kan olika företag ha intresse av att samla information om vilka sidor du brukar besöka. Informationen kan samlas in t ex genom att sökningar du gör med olika sökmotorer som t.ex. Google loggas. Det finns också olika program eller filer som kan installerar sig på din dator för att samla uppgifter om dig.

Ett exempel på filer som installera på din dator när du besöker en webbsida , kanske utan att du märker detta, är s k "cookies" eller "kakor" . Cookies är små filer som kan användas för olika ändamål. Många gånger är det helt legitima sådana som används för att underlätta ditt surfande, men i vissa fall så finns det andra syften, t ex att kartlägga dina webbanvändarvanor, namn, e-postadress och mycket annat.

1

GUID

Vad innebär GUID?

a)
b)
Rätt svar! En GUID (Global Unique Identifier) är en unik identifierare som kan läsas av och på detta sätt minskar möjligheterna till anonymitet.Fel svar.Your answer has been saved.
Check your answer

En hel del problem vid Internetanvändning beror på ren oförsiktighet. Ett exempel är inloggningsuppgifter som skrivs på lappar som sätts på skärmen eller göms under tangentbordet och gör det möjligt för vem som helst att ta sig in på dator.

Genom att svara ja på en fråga i en till synes oskyldig dialogruta kan också göra att du får problem. Det kan t ex röra sig om en falsk säkerhetsvarning. Det som då kan hända är att du installerar en programvara som gör något som du inte önskar.

IP-spoofing innebär att man manipulerar IP-"avsändar"-adress i den trafik man skickar och på detta sätt kan utge sig för t ex en betrodd webbsida. E-post spoofing innebär att man ändrar avsändare i brevet så att det ser ut att komma från någon annan.