Hantering av applikationsprogram
Med systemkrav menas de minimikrav på hårdvara och mjukvara som ställs för att ett program ska fungera. Även om programvaran fungerar när minimikraven är uppfyllda är det oftast bättre att ha goda marginaler till dessa! Systemkraven ställs på den plattform som ska användas dvs. den kombination av hårdvara och mjukvara systemet består av.
Olika programvaror har naturligtvis olika systemkrav. Exempelvis skulle de kunna se ut så här( för Windows-miljön):
# Intel(r) Pentium(r) 4 or AMD Athlon(r) 64 processor
# Microsoft(r) Windows(r) XP with Service Pack 3; Windows Vista(r) Home Premium, Business, Ultimate, or Enterprise with Service Pack 1 (Service Pack 2 recommended); or Windows 7
# 1GB of RAM
# 1GB of available hard-disk space for installation; additional free space required during installation (cannot install on removable flash-based storage devices)
# 1024x768 display (1280x800 recommended) with qualified hardware-accelerated OpenGL graphics card, 16-bit color, and 256MB of VRAM
# Some GPU-accelerated features require graphics support for Shader Model 3.0 and OpenGL 2.0
# DVD-ROM drive
# QuickTime 7.6.2 software required for multimedia features
# Broadband Internet connection required for online services*
I kursboken diskuteras systemkrav och versionshantering på sidan 173 (upplaga 11) resp. 215 till 216 (upplaga 12).
1 |
SystemkravVad händer om inte datorn uppfyller systemkraven när en ny programvara installeras? |
Programvara måste i allmänhet installeras för att kunna användas. Det finns dock programvara som inte behöver installeras t ex webbaserad e-post eller andra program som man kör i eller via sin webbläsare. Ett exempel är t ex Google apps, en uppsättning "officeprogram" på nätet.
Program som du inte vill använda mer eller som kolliderar med någon annan programvara behöver du kanske avinstallera. Detta innebär att alla komponenter tas bort. Det kan tänkas att du måste vara uppmärksam på att inte av misstag ta bort filer som programmet har gemensamt med andra programvaror, t ex sk DLL-filer.
Med konfigurering menas att programmet ställs in efter de behov användaren har och den miljö i övrigt vilket systemet skall fungera. Om programvaran inte konfigureras finns risken att den inte kommer att fungera överhuvudtaget eller att den inte kommer att fungera på det sätt som användaren vill. Mycket av detta sker dock automatiskt vid installationen,
Med kompatibilitet menas att delar i olika system går att använda tillsammans, att de följer en gemensam standard.
En dator behöver ibland uppgraderas när ny funktionalitet önskas. Det kan vara att ett nytt program ska installeras och systemkraven kräver mer minne än vad som är tillgängligt på den befintliga plattformen.
Även programvaran behöver med säkerhet uppdateras då och då. Detta är bl a av säkerhetsskäl, men även mindre uppgraderingar med ny funktionalitet är vanliga. Det finns här olika typer av uppgraderingar.
* Patchar utgörs typiskt av förhållandevis små ändringar och felrättningar
* Service packs som är mycket mer omfattande
* Helt ny version eller release
Detta beskrivs i kursboken på sidorna 173 till 174 (upplaga 11) reps. sidan 216 (upplaga 12).