Heldums favoriter

Sponsras av Günther Öman

och

Den här sidan dedikeras till drinkar av olika slag som jag har hittat på eller nån annan har hittat på eller som bara är goda och roliga helt enkelt. Vissa är inte ens så goda, men de är definitivt annorlunda. Drinkarnas smak är betygsatta enligt följande skala:
Uräcklig. Den här ska jag aldrig pröva igen.
Ganska dålig, men sprit är alltid sprit.
Helt okej.
Mmmmm... riktigt god.
En riktig vinnare.
Vissa drinkar är roligare än andra, så jag har infört ytterligare en betygsskala för att bedöma detta. Följande symbol används för det "roliga" betyget: , en är trist och fem är jättekul.

Två personer som varit till stor hjälp i mitt sökande efter den ultimata drinken är Per Persson och Stefan Pleiner.


Apananas

Det var torsdagen 6/11 1997, vi var ett gäng från DSV som åkte till Åbo med Silja Festival. Vi hade gått ner till "Disco Fun-Fun" längst ner i båten. Det hade inte kommit särskilt mycket folk än och jag stod i baren och tittade på alla flaskorna som fanns där bakom och till slut improviserade jag denna drink som blev riktigt lyckad, jag drack tre stycken den kvällen och sista gången hade bartendern lärt sig den. Recept: 2 cl Finlandia Pineapple, 2 cl Cointreau och Grappo.


Apple Delight

Receptet hittade jag och Per (som vanligt var det dessa två kreativt tänkande hjärnor som fick en genial idé) på när vi satt på LäS tisdagen 970909 helt nyktra. Den innehåller äppelmos, vodka och äppelfestis. Vi provade den på en internfest 970920, den var fruktig, nästan lite sliskig men ganska god. En ide är att man kanske kan prova med lite kanel i...


Bananfestis

Namnet kommer av att drinken blandades i två festisflaskor. Som så ofta förr var det jag och Per som hade en genialisk idé vi bara måste pröva. En mosad banan trycktes ner i varje flaska och blandades med lite donk. Smaken var ganska bra, något trögflytande och klumpig dock. Utseendet var sämre än smaken. Den blev mer lättflytande när man spädde med lite Sprite. Det var den 29:e augusti 97 och insparkssqutt på Frescati denna dag.


Bloody Helena

Lördag 980110 satt jag,
Stefan Pleiner och Helena Öqvist och värmde inför PAFFs marskalksmiddag. Två dagar tidigare hade Helena på årsmötet valts som min efterträdare på posten Spritis. Jag och Stefan tyckte att hon måste visa vad hon gick för som drinkblandare om hon ska inneha den aktningsvärda posten. Sagt och gjort, Helena blandade denna drink och även Spritis Blå. 2 cl ljus rom, 2 cl mörk rom, 10 cl Krossade tomater, garnera med tutti-fruttiströssel efter behag. Den var inte det minsta god!! Stefan P utbrast "Rakt igenom ond!". Men de krossade tomaterna och strösslet samt omständigheterna gör att "rolighetsbetyget" blir maximalt.


Blå kossa

Den tredje drinken som uppfanns på Oktoberfesten 97. Jag stod i baren kl 00-01 och när jag gick av mitt pass improviserade jag en drink. Jag blandade 2cl vodka, 2cl Cointreau, 2cl Blue Curacau och 4cl mjölk. Efter det fick jag en snilleblixt: ta en citronklyfta och pressa i så det skär sig med mjölken. Det var egentligen för starkt, skulle ha varit mer utspädd och den smakade sämre ju längre tiden gick. Färgen var mycket bra och när mjölken och citronen skar sig fick drinken ett väldigt intressant utseende.


CCCP

Herrpub 19981211. Jag, Per och Lurvas valde en i ingrediens i taget, vi valde två gånger var. Cointreau, Tequila, Grön Curacao, Lift (apelsinjuice), Punsch, Päron-MER. Namnet bestämdes efter viss diskussion av att det finns tre c:n i ingredienserna. Den mest drickbara av kvällens nya drinkar.


Citrus

Tisdagen 980512 satt jag, Per, Stefan Pleiner, Helena och Mats i Lekrummet. Jag, Per och Stefan hade varit och handlat sprit inför vår pub nästa dag. Vi kände oss tvungna att pröva på den gröna Curacaon vi hade köpt. Den blå var välkänd, men ingen av oss hade smakat den gröna. Vi blandade grön Curacao, donk och Sprite samt hällde i en skvätt Lime. Dessa ingredienser förklarar valet av namn. Drinken fick en mycket grön och trevlig färg och smakade riktigt bra.


Dessert

980408 var det traditionsenlig onsdagspub i Kista. Efter några öl, mat och lite dataspel (jag KROSSADE Per i Micromachines!!!) tyckte vi det var dags för dessert. Vi visste sen tidigare att det fanns ett paket färdigblandad vaniljsås i kylen. Så jag och Per tog oss bakom baren och kollade vad det fanns för gott. Självklart skulle vi ha Blå Curacao för färgen. 3 cl. Och så lite sprit. Det fick bli tequila. Också 3 cl. Och så fyllde vi upp med vaniljsås. Ungefär 2,5 dl, vi delade på fyra. David Hessler och Richard Ekman fick också varsin drink. Den blev grön och fin och smakade faktiskt riktigt bra. Lite senare gick jag och Per till Lekrummet och uppdaterade drinken med lite donk!


Donk Island Ice Tea

Den tredje drinken som uppfanns 970913, samma kväll som succén FF hittades på. Men denna drink provade vi aldrig eftersom vi saknade en vital ingrediens, donk! På grund av namnet är det omöjligt att blanda denna drink med köpesprit. Men receptet kan man ju spara tills man får tag på alla ingredienserna. En tepåse läggs i lite donk i ett glas och så får det stå och dra en stund. Sen fyller man upp med cola, inte för mycket och lägger i en isbit.
Det finns en annan skola inom drinkblandningskonsten som anser att DIIT ska blandas på Donk, essenser (vodka, rom, tequila, gin, cointreau), cola och lime. Om vilket som är det sanna receptet tvista de lärde.

Eau de Daim

"Vatten av Daim" på ren svenska. Ytterligare en drink som tillkom i London mars 96. Vi blandade 50%-ig Absolut Vodka och Daim i en avskuren Red Bull-burk. Men vi hann aldrig smaka den då. Så när KM hade internfest lördagen den 24:e maj blandade jag drinken igen i mitt skåp (40%-ig Absolut den här gången). Där fick den stå en dryg vecka till den 3:e juni, då LäS hade sin tömnngspub. Vi smakade på den och det var väl ingen direkt succé. Chokladen och kolan bildade klumpar som kändes otrevliga i munnen.


E-post

Den andra av två drinkar uppfunna 971117, med utgångspunkt i en flaska gammalt vitt vin. Den första var Horny i min panna. Per Persson bär ensam ansvaret för denna drinks tillkomst. Här är receptet: 1 stor del gammalt vitt vin, några droppar Tequilaessens, 1/5 del punsch, 1/3 del vodka, 1,5 del Zingo. Blandas i ett ölglas, garneras med 1/4 kanelbulle på glasets kant, därav namnet. Kanelbullen drar även upp betyget i utförande.


Exotisk Erotisk

Per Persson lärde mig denna drink tisdagen den 27:e augusti 1997 då vi hade hand om onsdagspuben. (Jo, det var onsdagspub på en tisdag!) Här är originalreceptet från Pers kompis Martin Böös:
"Exotisk erotisk är världens enklaste drink näst efter en snaps renat. Du införskaffar valfritt antal konservburkar med krossad ananas samt valfritt antal dunkar med hembränt. Därefter tar du lika mycket krossad ananas som hembränt i ett stort glas och rör om lite, låt dra i 1 - 1½ timme, rör under tiden. Avnjutes bäst i skugga, lyssnande på musik samt läsande diverse litteratur avsedd för herrar. Njut och bli full!"
Nämnas kan även att det går att späda ut drinken om den blir för stark. På ovan nämnda onsdagspub hade jag och Per i lite sockerdricka, vilket gjorde den mildare. Ännu bättre är det att späda ut den med någon juice, t.ex. apelsin-ananasjuice.


FF (fuckin' fruits)

Det var lördagen 970913 och valda delar av KM förfestade i Kista innan vi drog vidare till Frescati där SUS ordnade nån typ av fest eller nåt. Jag och Per blandade några av de spritsorter vi hittade i kylen under bardisken, resultatet blev en blåfärgad banansmakande drink som var riktigt god. Innehållet var följande: Blue Curacau, ljus Bacardi, Cusano Rojo (gul tequila, den med masken), Cointreau samt bananlikör. Sen fyllde vi upp glaset med fruktsoda. Namnet kom av alla frukterna i drinken, banan och apelsin (Cointreau) och fruktsodan. Den var riktigt god och såg dessutom trevlig ut. Vi upptäckte senare att man även kan ha is i drinken och eventuellt dekorera med några droppar (inte för mycket!) Grenadin. Den var inte tillräckligt annorlunda för att få maximalt smakbetyg, nästan för god för det. :-)


Fillidonk

Uppfanns i Umeå av mig i samarbete med Per Persson på morgonen lördag 970531. Klockan var omkring kl 10 på morgonen och vi skulle äta frukost. Drinken blandades i en pappmugg. Häll fil i större delen av glaset och häll i ganska mycket socker. Rör så att sockret blandas ut ordentligt. Sen fyller man på med HB, inte för mycket och rör ut det. Vi blev riktigt överraskade över hur drickbart det faktiskt var.


Flaggspett

Uppfanns fredagen 971010 och skrevs in på denna sida ungefär en kvart senare. Det var systemvetarträff och folk från Linköping och Göteborg var här. Vi hade dåligt med punsch, så det fick bli en väldigt liten drink. Den blandas på detta sätt: lite punsch i botten på ett glas, rör ut chokladsås i punschen och fyll på med lite Woodpecker cider. Toppa det hela med vispad grädde. Det blev mycket sött, inte så konstigt kanske med tanke på att samtliga ingredienser är söta.


Fläderbaguette

Detta är väl inte en drink i ordets rätta bemärkelse, men den innehåller alkohol. Tillkom under en kräftskiva på uppfarten till Electrum lördagen 16:e augusti 1997 av ren förskräckelse när en nubbe spilldes ut på bordet. Hallands fläder närmare bestämt. Det var Jocke Pålsson som spillde ut sin nubbe och Calle var snabb med att ta den lilla bit som var kvar av min baguette att suga upp spriten med. Sen delade jag och Calle på brödet. Det brukar ju sägas "öl är bröd", men det här var ju löjligt.


Force de Pomme

Björn Fagerstedts recept. Cointreau och äppeljuice, naturligtvis med is. Jag prövade under Robinsonpuben 981111, den här gången användes äppelmer. Hur gott som helst.


Fucking Blody

Uppfanns under herrpuben 19981211. Den gjordes för att likna Bloody Mary. Varken jag eller Per var säker på vad som skulle vara i en Bloody Mary och vi hade i alla fall inte alla ingredienserna, så det fick bli det som fanns. Eftersom den inte var god fick den heta Fucking Bloody istället. Ketchup, chilipulver, vodka och några droppar lime.


Gin och te

Den här drinken har jag inte provat själv, men här nedan berättar Calle Almquist om den:
" Torsdagen den 18e september var Calle helt oslagbar i caps, men drack trots detta inte helt obetydliga mängder cider. Sen gick det som det gick, och plötsligt befann sig Calle, Martin och Kerstin i den sistnämndas kök, där hon bjöd Calle på "Gin och the". Martin gav honom tipset att dricka upp medan det fortfarande var varmt, vilket Calle en stund senare insåg hade varit smart. För övrigt måste följande tilläggas: Gordons är bättre än Beefeater, och Earl Grey är MYCKET bättre än tuttifrutti-the."
Calles betyg:


Grådassig

Fredagen den 16:e januari 98 var vi några stycken som satt i lekrummet och drack öl och annat. Några fyror hade tenta kl 16 så vi ordnade ett spontant förkör och planen var att sedan dra vidare. Vi började ungefär 15:45. Senare visade det sig att de flesta av oss aldrig kom längre än lekrummet, men vi hade kul där också och garanterat billigare än på krogen. Namnet på drinken kommer av färgen. Ingredienser: 5 cl vitt vin, 1 cl Turkisk Peppar, 2 cl Gin, 1 cl lime samt 15 cl Schweppes Russian. Den blev ganska sur eftersom den innehöll mycket lime och färgen var svagt gråaktig.


Gröntira

Onsdag 980325 jobbade jag,
Helena och Alexandra på den första onsdagspuben efter ombyggnaden. Under kvällen blev Björn Nilsson sugen på en drink, så han kom bakom baren och blandade ihop det han hittade. Resultat blev en drink med en intressant grön färg och riktigt bra smak. 1 cl Blue Curacao, 1/2 cl Cointreau, 1 cl Apricot Brandy, 3 cl Absolut Vodka, några droppar citron, 5 cl Fanta och 8 cl Sprite.


Gårdagens

Den första drinken som vi blandade vid samma festtillfälle som "Grådassig". Den här drinken fick sitt namn av att endast gamla ingredienser användes och det var
Jörgen Andersson som kom på namnet. Jag och Per blandade som vanligt. Vi gjorde en utflykt till ölrummet och tog med oss alla intressanta flaskor vi kunde hitta. Det var därför vi senare var tvungen att ställa borden i två "våningar" för att få plats med flaskor OCH kortspel. :-) Denna första drink blev mycket rolig, men kanske inte lika god. 2 cl Gräddkolashot (gammal), 3 cl Donk (gammal), 5 cl Julmust (gammal och avslagen) samt 10 cl Zeunerts Grape (gammal). Färgen blev ljust brun med ett skikt i botten av mörkare brun. Kolsyran i Grapen i kombination med gräddkolan gav ett fast och fint skum, det var nog detta som gjorde att folk såg äcklade ut när vi visade drinken. Skummet ger naturligtvis pluspoäng i "rolighet".


Horny i min panna

Horny i min panna och E-post var två drinkar som hittades på måndagen 971117. Vi hittade en pava vitt vin som vi var tvungna att göra slut på. Det var jag och
Stefan Pleiner som var upphovsmän till denna kreation. Namnet uppkallades efter Cecilia Vennerstens sång "Hornen i min panna". Ingredienser: 3 delar gammalt vitt vin, 1 del Blå Curacau, 1 del Cointreau, en skvätt lime samt lika mycket fruktsoda.


Hökenstock special

En av de tre drinkar som uppfanns under Oktoberfesten 971011. Vi hade redan prövat på Kista tunnelbana och Per hade t.o.m. lyckats sälja den till flera stycken icke ont anande "civilister". Den här gången stod
Fredrik Lilliehöök som stod bakom baren. Jag och Per beställde "varsin Hökenstock special för 20 kr" och så fick Fredrik improvisera. Han visade att han var lika talangfull på att uppfinna konstiga drinkar som jag och Per. Ingredienser: 2 delar ljus Bacardi, 1 del whisky, "ett lass" socker, apelsinjuice och cola.


Jävla pucko

Den här drinken var jätteäcklig och uppfanns under samma kväll som FF, men senare på kvällen. Vi hade åkt till SUS och capsat där en stund. Vi tyckte att capsen var usel där så vi åkte vidare till ekonomerna på Körsbärsvägen där vi kunde få lite riktigt motstånd. På vägen dit köpte vi korv, hamburgare och sånt i ett gatukök och därför hade Per en flaska Pucko i fickan när vi kom fram. Efter ett tag provade vi att blanda hälften öl och hälften Pucko på botten av ett litet glas. Resultat: en jätteäcklig blandning som såg ut som Pucko fast med lite skum på ytan. Vi försökte få folk att smaka och några vågade.


Kista tunnelbana

Uppfanns av Per Persson under vår Oktoberfest den 11:e oktober 97. Per stod i baren och jag bad honom blanda nåt med punsch. Resultatet kallades Kista tunnelbana. Innehåll: 2cl punsch, 2cl gin, 1cl ljus Bacardi, 4cl apelsinjuice samt Coca Cola efter behag.


Lila Robinson

981111. Expedition: Robinson i puben, jag jobbade. Jag skulle blanda en lila drink till Sofia, det blev blå Curacao, Malibu, lite grenadin och Sprite. Färgen blev för mörk och smaken lite väl sliskig.


Louise

En del punsch, en del donk, en del Blå Curacau, samt en del Zingo. Helst stora delar. Zingon är mest till för att få den gröna färgen. Denna gröna färg drar upp det estetiska betyget. Det var, kanske inte helt oväntat, Per Persson som uppfann denna drink. Det var en onsdagspub, Magnus, Anna, Lisa och Louise hade hand om puben. Framåt kvällen hade Per lyckats ta sig bakom baren och blandade drinken till en tre-fyra personer, namngav den efter Louise och sålde dem för en krona. Han blandade i ölglas, till bredden fyllda, otrolig APK! Men det smakade nästan bara sprit, för starkt för mitt tycke. Jag frågade om jag fick gå och taktikspy om jag svepte drinken, det fick jag. Så jag svepte den som ett gyckel, sen gick jag och lämnade tillbaka den på toaletten lite diskret. Om jag inte gjort det hade jag förmodligen däckat.


Miljöpartiet

Tisdagen 26:e maj 1998 satt jag, Per, Stefan Pleiner mfl i Lekrummet innan vi drog vidare till LäS. Stefan hade tömt sitt barskåp och hade med några flaskor med lite i botten på varje. "Miljöpartiet" var en drink vi blandade då. 3 cl Midori melonlikör, 3 cl gin och 20 cl Sprite. Den fick en mycket fin grön färg och smakade ganska bra, fast ginen slog igenom lite väl mycket. Vodka hade nog varit bättre än gin.


Min vänstra klo

Uppfanns under samma kräftskiva som Fläderbaguette här ovan. Den blandades och dracks som ett gyckel av mig och Calle. Drinken blandades i ett nubbeglas med hälften kräftspad och hälften Absolut Vodka. Egentligen skulle vi ha toppat med vispad grädde, men Calle hittade inte tuben. Det smakade mest salt.


Nya Yes

Höstterminens första pub, onsdagspub på en tisdag 980825. Jag och Marcus Holmerin stod i baren och hängde, det var inte särskilt mycket öl i mitt glas. Henrik tog överraskande en gigantisk isbit och stoppade i mitt glas, den stack upp en bra bit ovanför kanten så jag behövde ett sugrör för att kunna dricka. Då sa Marcus att nu fattas bara Blå Curacao eller liknande för färgen. Självklart fanns det sådant i spritkylen så jag hällde i några droppar. Resultatet påminde till utseendet om diskmedel, dock inte i färgen. Särskilt gott var det inte. Det var Thomas Porsborn som kom på namnet.


Panobil ©

Det finns flera olika recept och tillagningsmetoder för den här drinken, men i grund och botten går de ut på samma sak. Ta Ahlgrens bilar och lös upp i vodka. Men mängden kan variera kraftigt. Första gången drinken blandades var under
63. plutons muckarresa till London i mars 1996. Vi satt på hotellrummet och hade ett par burkar Red Bull som vi skurit av toppen på. Nån hällde i 50%-ig Absolut Vodka som inhandlats på flygplatsen och jag hade lite kvar i en påse bilar som jag slängde ner i burken. Den här gången var det väldigt liten del bilar i spriten. Jag drack personligen upp det mesta av drinken en kväll när jag var ledsen för att den norska flickan tyckte att det var bäst att vi inte träffades mer, eftersom vi ändå skulle åka hem om några dagar. :-)
Nästa gång Panobil © blandades var ganska exakt ett år senare. Jag hade väl en 7-8 cl Absolut kvar av en kvarting som jag hade förkört på inför en sedvanlig tisdagspub på LäS. Jag fyllde på med bilar tills de bilar som låg längst upp befann sig ovanför ytan, så det blev ungefär en del vodka och fyra delar bilar. Nu var det normal 40%-ig Absolut som jag blandade drycken på. Jag lät den stå i mitt skåp i plugget en vecka och sen var det klart. Till konsistensen var den som sirap. Men misstaget var att jag blandade bilar av olika färger så resultatet blev en grådaskig sörja. Några tappra människor vågade smaka.
Den tredje gången blev det ytterligare ett nytt recept. Det var när vi skulle åka på Absolut Gotland i maj 1997. Den här gången var det Calle som blandade. Han separerade de gröna och rosa bilarna så att drycken fick en angenämare färg. På tre helrör Explorer blandade han fyra flaskor Panobil ©, så nu var proportionerna tre delar sprit och en del bilar. Jag tror nog att det receptet var det mest lyckade, det var lite mer lättflytande än det tidigare och framför allt såg det trevligare ut.
Till smaken kan man beskriva drinken: "Godis, med en pikant eftersmak av starksprit". När man först dricker smakar det bara bilar, det tar några sekunder innan man känner spritsmaken. "Roligare" ju högre koncentration av bilar man använder.


Panobil Lite ©

Uppfanns också under Gotlandsresan. Ta Panobil © och späd med lika delar Sprite. Om man inte tycker om när det smakar för starkt. Sött och gott. Mycket mer lättdrucken än Panobil ©


Pissgul

Dammiddag 11 december 98, Jag, Per, Pontus och Lurvas hade Herrpub med ungefär lika många gäster som personal. Detta var en av tre drinkar som blandades. Sambuca, Bananlikör och Fanta. Ingen bra kombination. Per: "Påminner om riktigt äckligt godis."


Punsch Cola

Denna drink uppfanns när jag och
Per Persson var på ekonomernas torsdagspub någon gång i början av 1997. Ta ett vanligt snapsglas, häll i 3-4 cl punsch och fyll upp till kanten med Coca Cola. Drickes i ett svep. Nämnas kan även att vi under den kvällen blandade 11 drinkar/groggar på en 25 cl colaflaska och då var det cola kvar i flaskan. Smaken var väl inte så sensationell, men den var helt okej.


Punsch Mjölk

Uppfanns under samma kväll som Punsch Cola. När vi hade druckit några var föreslog killen bakom baren, Muffe, att vi skulle prova med mjölk istället för cola. Sagt och gjort. Den var faktiskt inte så god, men dricker man den snabbt hinner man inte märka det. Men framför allt framkallar det konstiga reaktioner hos omgivningen bara man nämner att man tänker dricka Punsch Mjölk.


Romerska bågar

Den här drinken lärde jag mig när jag stod i baren ute i Kista en gång under våren 1997. Gör en kopp varm choklad (vi hade chokladdryck på påsar i pulverform, det blir säkert ännu godare med hemlagad chokladdryck) och häll i c:a 3 cl Cointreau.


Rosa kossa

Tisdagen 980331 satt jag, Ulrika, Sofia och Per hemma hos Per och spelade kort. Timmen var sen och tisdagen hade väl egentligen övergått i onsdag. Per plockade fram diverse olika flaskor och jag lät kreativiteten flöda. Det första jag åstadkom var en drink som jag nästa dag gav namnet Rosa kossa. Ingredienser: 3 cl vodka, 2 cl Passoa och mjölk. Den fick en ljust rosa färg. Först gav jag den smakbetyget 3, men den var inte alls lika god i längden så betyget sänktes ett steg.


Salt

Namnet har inget som helst med innehållet i drinken att göra. Drinken uppfanns kort efter Rosa kossa ovan. Den här gången blandade jag 2 cl punsch, 2 cl blandsaftkoncentrat och must. Den luktade lite konstigt, men smakade bättre. Mitt i kortspelet fumlade jag mig och hällde ut halva min drink på Pers matta. Han strödde på salt för att suga upp fläcken, därav namnet.


Skakad och störd

Den 20:e december 1997 gick min fars 50-årsfest av stapeln. Det hände sig att jag råkade stå och blanda drinkar åt folk. Rätt man på rätt plats! Så småningom tänkte jag att jag måste ju hitta på något nytt. Och Bondrullen "Tomorrow never dies" hade ju haft premiär dagen innan, fast jag hade inte sett den själv. Jag tänkte att James borde vara lite trött på Vodka Martini efter 30 år, så jag vidareutvecklade den något. Jag tog det som fanns till hands. Resultatet blev ganska lyckat. Alla mått är högst ungefärliga. 5 cl vodka, 3 cl pressad citron, 10-15 cl Martini Bianco och 10-15 cl alkoholfri cider. Det är mycket möjligt att man skulle kunna använda någon annan sorts cider om man vill ha drinken starkare.


Småland

En kreation under tentapuben 980126 på Collage.
Henrik Andersson kom på idén att jag skulle hitta på nån rolig drink. Så jag valde lite på måfå, mest efter färgen. Till slut blev det följande: 2 cl Pinsang Ambon, 2 cl Cointreau, 1-2 cl pressad citron eller lime, Sprite. Söt och riktigt god med en behaglig ljusgrön färg. Men det var dyrt, 54 kr. Namnet kommer av att Collage ligger på Smålandsgatan.


Sofia 0.97(beta)

Lördagen 980919 hade Klubbmästeriet internfest då de nya disktrasorna fick visa vad de gick för. Ryktet spred sig till LäS och framåt natten skickade de några trevliga människor, framför allt Sofia. Efter några cider ville Sofia att jag skulle blanda en drink åt henne. Först något för färgen, eftersom jag inte hittade Blå Curacao fick det bli Grenadine. Mycket grenadine. Lite punsch och vodka, fyll upp glaset med Sprite. Och så is förstås. Till utseendet blev den mycket bra, men alldeles för söt och sliskig.


Sofia 1.0

Förbättrad version, onsdagspub 981007. Istället för Sprite användes Russchian, utseendet blev det samma men den var inte alls lika sliskig.


Sprite Sprit

Denna drink är det väl inte något speciellt med, men namnet låter bra. Blandas lämpligen i en 50 cl Sprite petflaska. Häll i sprit upp till underkanten av etiketten och fyll upp med Sprite. Namnet kom jag på när vi satt utanför puben hos KTH Haninge och trodde att de hade pre-Gotland-pub 8 maj 1997. Då var det
Absolut Vodka jag blandade med, men man kan använda den sprit man tycker om eller råkar ha. Den är särskilt praktisk på t.ex. tunnelbanan eftersom den ser ut precis som Sprite.
Många varianter finns, men grundidén är sprit och läsk, en annan klassiker är Donk Russchian. Samtidigt kan väl nämnas att Sprite inte är världens bästa groggvirke.


Spritis Blå

Blandades under samma omständigheter som "Bloody Helena" av Helena Öqvist. 1 cl Cointreau, 1 cl bananlikör, 2 cl Blå Curacau, 15 cl Fruktsoda, några droppar Grenadine. Denna drink blev riktigt god, kanske lite väl söt och sliskig, men god.


Straffdunk

Innehåller allt man kan tänka sig, men framför allt sånt man INTE kan tänka sig. DISKtrasors favoritdryck. Förtjänar inte att få ett betyg.

Tomtefars överraskning

Absolut Kurant och julmust! Uppfanns strax före jul 1996, måste ha varit en tisdag, för jag och Calle satt i "Pubben" och drack öl. Så kände vi att vi ville ha sprit också och det enda som gick att uppbringa någorlunda lättvindigt var Absolut Kurant. Vi fick en snilleblixt och blandade med julmust. Det var ingen vinnare direkt. En riktigt vinnare var däremot Calles svar när Anna Lindgren frågade varför vi drack en sån konstig drink: "Det är ju jul!".


Vatten

Funkar i alla lägen. Släcker törsten och är särskilt bra vid baksmälla eller att dricka innan man går och lägger sig för att undvika baksmällan. Denna dryck kan däremot inte tilldelas några poäng för utförande.


Vodka Vanilj

Ta ett ölglas och fyll till drygt hälften med vaniljglass. Glassen ska vara riktigt mjuk, så ta fram den ur frysen i god tid. Häll på valfri mängd vodka, strax under 10 cl är ganska lagom. Ta en gaffel och vispa kraftigt, så att allt blandas. Idén kläcktes i Visby 970509 under
Absolut Gotland. Nån sa till mig mest på skämt att jag borde prova att blanda min vodka med glass och jag nappade genast. Så nästa tisdag, den 13:e maj gjorde jag slag i saken och det blev mycket bättre än jag väntat mig. Det var faktiskt riktigt gott, men i botten var det lite väl starkt. Ordentligt full blir man också. Man kan även trycka ner glassen i en petflaska, fylla på med spriten och skaka ordentligt, men det är lättare med ett glas. Och det ser bättre ut.

Variationer

Donk Smultron: HB och smultronglass. Dracks i Umeå under brännbollsyran i slutet av maj 97. Dubbelpunsch: Gräddglass med punschsmak och punsch. Det var lördagen 970823 när några i KM hade ett improviserat förkör inför NF:s insparksfest som jag prövade på drinken.


Andra drinksidor

"3 Alkohols" drinkar
Martins Drinkar
The Ultimat Drink List
Petras Drinklista
grogg.com

Senast uppdaterad 990103