Informationssystem för resebyrå
Ett informationssystem skall införas för att stödja verksamheten vid en resebyrå. Systemet skall underlätta hanteringen av resor, speciellt bokning av resor och hotellrum. För att få fram användarnas krav på systemet börjar man med att genomföra ett antal intervjuer. Vid det första intervjutillfället låter man gärna den intervjuade tala fritt utan att ställa alltför många frågor. Intervjun kan bandas och en utskrift av den kan ligga till grund för fortsatta intervjuer och preliminära modeller av verksamheten.
Nedan ges en utskrift av resultatet från en tänkt intervju. Många av de påståenden som förekommer är oklara och tvetydiga. Denna brist på tydlighet är avsiktlig och avser att illustrera de problem som uppstår i realistiska modelleringssituationer. I de fall ni inte kan finna en entydig tolkning av en term eller ett påstående kan ni själva välja en egen tolkning, men ni måste då explicit ange denna och beskriva de antaganden ni gör.
Efter intervjun ges ett antal regler som styr verksamheten i resebyrån. De flesta av dessa regler är hämtade från en överenskommelse mellan Konsumentverket och Svenska Rese- och Turistindustrins Samarbetsorganisation. Slutligen ges några exempel på informationskrav.
Intervju
Vårt företag erbjuder resor mellan olika städer med flyg eller buss. Vi har c:a 200 bussar som alla är av samma typ. Vi har också flygplan som är av flera olika typer, bl.a. DC 10 ocH B 747. Dessutom har vi i varje stad avtal med ett antal hotell så att vi kan erbjuda våra kunder inkvartering.
Vi upprätthåller en politik om regelbundna avgångar. Det innebär att för varje par av städer som vi trafikerar så har vi varje veckodag ingen, en eller flera avgångar året runt. Vidare avgår planen vid samma klockslag. Exempelvis så flyger vi mellan Stockholm och Toronto två gånger i veckan året runt, och det är alltid på måndag kl. 7.15 eller torsdag 8.30. Ett stort problem vi haft är att planen ofta är försenade så i det informationssystem vi kommer att bygga måste man kunna få information om förseningar. Dessutom händer det ibland att ett plan inte kan landa som avsett, t.e.x. på grund av dåligt väder, och då måste planet omdestineras. Vissa städer betjänas av samma flygplats - våra kunder frågar ofta efter avståndet mellan en flygplats och en stad. Detta problem finns inte för bussarna som alltid stannar i stadskärnan. Vissa av våra bussar fungerar som anslutningsbussar, d.v.s. man åker först med bussen för att därefter omedelbart fortsätta med en flygresa. Om man använder en buss som anslutningsbuss betalar man bara halva priset.
De flesta av våra kunder reser bara mellan två städer, men vi kan också skräddarsy större resor där en resenär kan besöka flera städer. Exempelvis åka flyg från Göteborg till Brüssel, buss till Düsseldorf och sedan flyg till Paris. Vi kan då också ordna med hotellrum i varje stad. En princip vi använder här är s.k. ospecificerad förläggning. Det betyder att en kund inte kan bestämma vilket hotell han skall bo på, det enda han kan göra är att ge önskemål om det rum han vill boka. När resenären sedan kommit fram till flygplatsen eller busstationen får han reda på vilket hotell han skall bo på. Vad beträffar önskemål om rum så kan det handla om hur många som skall bo i rummet, om det skall finnas bad och/eller WC, om det skall vara rökfritt, vilken klass (antal stjärnor) det skall vara på hotellet. Vi kan inte garantera att alla önskemål blir uppfyllda, men kunden är säker på att få ett tillräckligt stort rum. Så när en bokning görs måste man kontrollera att det finns något tillräckligt stort rum ledigt, men den definitiva allokeringen av rum sker inte förrän samma dag som ankomsten. Observera att priset på ett rum bestäms av dess egenskaper så två likvärdiga rum kostar alltid lika mycket.
När en person kommer för att checka in så kontrollerar man att han är inbokad. Om han kommer för sent, 12 timmar efter den tidpunkt som bestämts vid bokningen, så gäller inte bokningen längre. Så ett rum som inte tagits i anspråk inom 12 timmar blir automatiskt avbokat. Om en person inte har någon giltig bokning så försöker man vanligen hjälpa honom i alla fall och hitta ett ledigt rum i hotellet och ge honom det . Om ett sådant rum inte finns så tar man kontakt med de andra hotellen, och har de ett rum så bokas det.
Under sin vistelse kan en person beställa måltider m.m. via room service. Han kan betala för detta antingen direkt till hotellpersonalen med kontanter, eller skriva upp det på rummet. När en person checkar ut så skall han betala direkt för de extratjänster han konsumerat under tiden, t.ex. room service och måltider. Själva rummet är dock betalt i förskott.
Resevillkor
1. Avtalet
...
1.5 Avtalet är bindande för parterna när arrangören skriftligen har bekräftat resenärens beställning och resenären inom avtalad tid betalt överenskommen anmälningsavgift enligt arrangörens anvisningar. Arrangören skall bekräfta resenärens beställning utan dröjsmål.
2. Betalning av priset för resan
2.1 Resenären skall betala resans pris senast vid den tidpunkt som framgår av avtalet.
2.1.1 Betalning av resans pris skall ske senast vid den tidpunkt som anges nedan. För beställning gjord:
Mer än 50 dagar före avresan
Beställning skall inom 7 dagar bekräftas med en delinbetalning (anmälningsavgift) som är 600 kr för resmål inom Europa och 900 kr till övriga resmål. Resterande belopp skall vara arrangören tillhanda senast 40 dagar före avresan.
50 - 41 dagar före avresan
Hela beloppet skall vara arrangören tillhanda senast 35 dagar före avresan.
40 - 21 dagar före avresan
Hela beloppet skall erläggas direkt vid erhållandet av färdhandlingarna.
20 dagar - 48 timmar före avresan
Hela beloppet skall erläggas senast dagen före avresan.
Mindre än 48 timmar före avresan
Hela beloppet skall erläggas i samband med beställningen.
3. Resenärens rätt till avbeställning
3.1 Resenären har rätt att avbeställa resan enligt följande:
3.1.1 Om avbeställning sker tidigare än 30 dagar före avresan mot erläggande av en kostnad motsvarande 5% av resans pris, dock lägst 200 kr.
3.1.2 Om avbeställning sker därefter men tidigare än 14 dagar före avresan, mot erläggande av en kostnad motsvarande 15% av resans pris.
3.1.3 Om avbeställning sker därefter men tidigare än 24 timmar före avresan, mot erläggande av en kostnad motsvarande 50% av resans pris.
3.1.4 Sker avbeställning inom 24 timmar före avresan skall resenären betala hela resans pris.
3.2 Om resenären träffat avtal om avbetalningsskydd har resenären i fall som anges i punkt 3.2.1 - 3.2.3 rätt att avbeställa resan utan annan kostnad än den expeditionsavgift som framgår av arrangörens katalog.
3.2.1 Om resenären eller dennes make/maka/sambo, resenärens eller dennes makes/makas eller sambos släkting i rakt upp-eller nedstigande led eller syskon eller person med vilken resenären gemensamt beställt resan före avresan men efter det att avtalet blivit bindande drabbas av allvarlig sjukdom, försämrat sjukdomstillstånd eller olycksfall och denna händelse är av sådan art, att resenären inte rimligen kan genomföra resan.
...
3.3.3 Om person med vilken resenären gemensamt beställt resan avbeställer sin resa med stöd av punkterna 3.2.1 eller 3.2.2 och det är oskäligt att resenären skall genomföra resan utan den andra personens sällskap.
3.2.4 Resenär som bokat gemensam inkvartering med person som avbeställt resan med stöd av punkterna 3.2.1 - 3.2.3 skall erhålla inkvartering av samma standard som enligt avtalet på avtalat eller likvärdigt hotell/anläggning i rum/lägenhet som är storleksmässigt anpassad till det kvarstående antalet resenärer i sällskapet.
Informationskrav:
1. Finns det någon anslutningsbuss från Lund till Sturup för 9.00-planet på måndagar till Paris? Vad kostar i så fall en sådan resa från Lund till Paris?
2. Hur många personer är inbokade på 9.00-planet måndagen 950814 Stockholm - Berlin? Hur många platser finns kvar på det planet?
3. Hur många dubbelrum finns på trestjärniga hotell i Paris?
4. Vilken stad har besökts av flest resenärer under 1994?
5. Vilka personer har gjort resor med buss eller flyg men aldrig tagit in på hotell?
6. Vilka personer har beställt room service under 950816? Hur många av dem betalade kontant?
PROJEKTUPPGIFT
ANVISNINGAR
Projektuppgiften skall utföras i grupper om fyra studerande. Uppgiften skall utföras i de steg som anges nedan. För varje steg anges en uppskattning av hur många persontimmar steget kräver under förutsättning att fyra personer deltar i gruppen. Redovisningen sker i tre etapper.
Etapp 0: Utför steg 0 och lämna in skriftlig redovisning.
Etapp 1: Steg 1 - 2.
Etapp 2: Steg 3 - 4.
Etapp 3: Steg 5, 7 och 8.
Steg 0: Gör upp en projektplan för hela projektet. Denna skall beskriva vad som är målet för systemet samt vad som är målet för projektet. Projektplanen skall också inkludera en milstolpeplan, en aktivitets- och resursplan (t.ex. i form av Ganttschema) och en organisationsplan. (20 tim)
Steg 1: Konstruera ett grafiskt konceptuellt schema utgående från praktikfallet ovan. Schemat skall täcka allt som finns beskrivet i intervjun, resevillkoren och informationskraven. Avbildningsregler skall anges för samtliga attribut. En lista över (namnen på) alla händelsetyper skall sammanställas. Specificera de tre största (flest attribut) objekttyperna i enlighet med den blankett som återfinns efter projektuppgiftsbeskrivningen. (80 tim)
Steg 2: Skriv frågor i Prolog för de ovan angivna informationskraven. (10 tim)
Steg 3: Identifiera samtliga händelser i praktikfallet ovan specificera dem i enlighet med konventionerna i MOLOC. Skapa diskursstrukturer och diskurstabeller som inkluderar samtliga händelser. (40 tim)
Steg 4: Identifiera samtliga regler som ges, explicit eller implicit, i intervjun och resevillkoren. Komplettera det konceptuella schema ni fått fram i Steg 1 och 3 så att samtliga regler blir representerade. Detta kan innebära att ni får lägga till ytterligare härledningsregler och konsistensregler. (30 tim)
Steg 5: Konstruera en logisk relationsdatabasdesign utgående från det konceptuella schema som erhållits i Steg 1. Skriv SQL- frågor (vyer) för informationskraven i Steg 2. (30 tim)
Steg 6: Utför instuderingsuppgiften i Windows 4GL (utdelas separat). (20 tim)
Steg 7: Implementera en del av det specificerade systemet i Windows 4GL. Allt som berör bokning av resor och hotellrum skall implementeras. Implementeringen skall omfatta både ett användarvänligt gränssnitt och en relationsdatabasstruktur. De implementerade funktionerna skall läsa och skriva till databasen - det räcker alltså inte att enbart göra en "mock-up" av gränssnittet. En kortfattad användarhandledning skall skrivas, denna skall kunna användas av den grupp som granskar systemet. (120 tim)
Steg 8: Skriv en kort slutrapport (2 - 3 sidor) som sammanfattar det arbete som gjorts. Rapporten skall som bilagor innehålla dokumentation av samtliga steg ovan utom Steg 7. Speciellt skall erfarenheter och svårigheter under arbetet redovisas. Gör också en projektutvärdering, som beskriver i vilken utsträckning projektplanen kunnat följas, vilka misstag gruppen anser sig ha gjort och vad som kunnat göras bättre. Rapporten skall uppfylla de dokumentationskrav som finns beskrivna i bilagan nedan. (20 tim)
Följande samband finns: 1 -> 2, 1 -> 3, 3 -> 4, 2 -> 5, 3,4,6 -> 7, 7 -> 8
ANMÄLAN TILL SLUTREDOVISNING
Projektuppgiften skall slutredovisas i muntliga förhör, se 1 d) i avsnittet Examination. Följande gäller för anmälan till slutredovisningen.
De studerande skall ta kontakt med en av de ansvariga lärarna och komma överens om tidpunkt för redovisningen. Redovisningen äger rum i den ansvarige lärarens tjänsterum på Electrum. Den skriftliga slutrapporten skall lämnas in i samband med redovisningen.
Vilka grupper som skall redovisa för vilka lärare kommer att meddelas i god tid före slutredovisningen via WWW.