1 Projektuppgift
Uppgift: De studerande skall i grupper om fyra deltagare genomföra en projektuppgift som avser att illustrera systemutvecklingsprocessen från analys till implementering med 4GL-verktyg. Anvisningar för projektuppgiften ges i avsnittet Projektuppgift.
Redovisning: a) Gruppen skall uppställa en projektplan enligt anvisningarna.
b) Under projektets gång skall gruppen vid två tillfällen muntligt och skriftligt redovisa sitt arbete för en handledare. Varje sådant tillfälle tar 45 - 60 minuter och inleds med att gruppen i c:a 10 minuter presenterar sitt arbete för handledaren. Vad som skall redovisas framgår av anvisningarna om projektuppgiften. Gruppen skall vid redovisningstillfället överlämna en skriftlig dokumentation till handledaren.
c) Gruppen skall granska en annan grupps arbete och sammanställa en kort skriftlig rapport. Särskilt viktigt är att bedöma implementeringen och dokumentationen av systemet genom att testköra. Grupperna granskar varandra parvis och bestämmer själva vilka grupper de vill samarbeta med - DSV medverkar inte i administrationen av detta.
d) Avslutningsvis genomförs gruppvis ett muntligt förhör på två timmar av samtliga studerande. Vid detta förhör skall den studerande vara i stånd att förklara och försvara samtliga delar av gruppens arbete.
Villkor för rest: De grupper eller studerande som ej blir godkända på punkterna a) - d) ovan kan komplettera i samråd med examinatorn.
2 Inlämningsuppgift
Uppgift: Den studerande skall individuellt lösa en uppsättning uppgifter enligt anvisningarna i avsnittet Inlämningsuppgift.
Redovisning: Lösningarna skall lämnas in skriftligt. Lösningarna kommer också att diskuteras vid muntliga redovisningstillfällen. Vid varje sådant tillfälle, som omfattar tre timmar, deltar sex till åtta studerande. Varje studerande skall vara beredd att redogöra för sina lösningar och att besvara frågor med utgångspunkt från de givna uppgifterna. Den studerande kan välja att delta i något av de fyra seminarierna för inlämningsuppgiften. Anmälan skall göras på förhand på anmälningslistorna som finns anslagna utanför EIT-expeditionen.
Villkor för rest: Den studerande som ej blir godkänd kommer att erbjudas extra redovisningstillfällen.
3 Laboration i frågespråk
Uppgift: Den studerande skall individuellt genomföra en laboration i frågespråk, se anvisningar i avsnittet Frågespråkslaboration.
Redovisning: En skriftlig redovisning av laborationen skall lämnas in. Den studerande skall också kunna redovisa sina lösningar muntligt vid något av de fyra tillfällen som nämns under 2 ovan.
Villkor för rest: De studerande som ej blir godkända kan komplettera i samråd med examinatorn.
4 Quiz-uppgift
Uppgift: En quiz-uppgift skall lämnas in, se anvisningar i avsnittet Quiz-uppgifter.
Redovisning: Quiz-uppgiften skall lämnas in skriftligt.
Villkor för rest: Den som inte lämnar in en quiz-uppgift i tid får utföra en extra uppgift efter samråd med examinatorn.
5 Gästföreläsningar
Det är obligatoriskt att närvara på minst tre av de fyra gästföreläsningarna, d.v.s. föreläsningarna F3, F15, F17 och F18.
Den studerande som blir godkänd på punkterna 1 - 5 ovan blir godkänd på kursen med betyget 3. För att erhålla högre betyg måste den studerande dessutom utföra en eller två fördjupningsuppgifter enligt nedan.
6 Fördjupningsuppgifter
Uppgift: Den studerande skall läsa en eller två vetenskapliga artiklar och lösa uppgifter i anknytning till denna (dessa) enligt anvisningarna i avsnittet Fördjupningsuppgift. För att erhålla fyra skall en uppgift lösas, för femma skall två upgifter lösas.
Redovisning: Lösningen till uppgifterna skall lämnas in skriftligt. Denna redovisning kompletteras med ett kort (två timmar) skriftligt förhör (tidpunkt meddelas senare). Vid detta förhör skall den studerande kunna besvara frågor kring sin lösning och artikeln. Frågorna kommer att ha samma svårighetsgrad som fördjupningsuppgifterna.
Villkor för rest: Efter samråd med examinatorn.
Vid de muntliga förhören som omnämns under punkt 1 d) och 2 ovan skall den studerande legitimera sig med giltig legitimation.
Vid de muntliga förhören som omnämns under punkt 1 och 2 ovan kan den studerande bli godkänd. Däremot kan den studerande vid ett sådant förhör inte bli underkänd. Om läraren efter förhöret inte är beredd att godkänna den studerande så kompletteras förhöret med ett extra muntligt individuellt förhör hos examinatorn. Observera att ingen annan än examinatorn kan ge underkänt.
Inlämning av skriftlig examination görs till DSV:s teknologmottagning, se ovan. Använd därvid kopior av det försättsblad som finns längst bak i detta kompendium. Kopior av försättsbladet finns på teknologmottagningen.
Viktiga datum
Inlämning quiz To 5/10
Projuppgift, Etapp 0 Fr 13/10
Projuppgift, Etapp 1 To 2/11
Projuppgift, Etapp 2 To 23/11
Projuppgift, Etapp 3 Före julen
Anmälan inluppsem. Fr 24/11
Inlämningsuppgift Må 27/11
Frågespråkslab. Må 27/11
Det är önskvärt att redovisa etapperna i projektuppgiften tidigare än de ovan angivna tidpunkterna.