Laboration, UNIX / Linux -miljö

Av: Mats Wiklund

OBS: Denna laborationstext innehåller inte all nödvändig information för att utföra labben. Vad som sagt på föreläsningarna kan vara till nytta, men det är också meningen att du själv skall utforska systemet och prova saker. Vid behov rådgör med handledarna.

Om du nu sitter vid en dator som kör operativsystemet Linux (UNIX-version för PC-datorer och flera andra datormiljöer) så är allt väl och du har nu loggat in. (Om du är osäker på om det är Windows eller Linux som körs: finns i nedre vänstra hörnet en knapp med texten "Start" så är det Windows som körs.)

Om du sitter vid en dator som just nu kör operativsystemet Windows så skall du nu byta till att köra Linux som denna laboration handlar om. Starta i så fall om datorn och välj Linux vid uppstarten. Kontakta handledaren om du har frågor om detta.

Det är nu dags att övergå till konsoll-fönstret och laborera lite med UNIX-kommandon och program som är vanliga i UNIX/Linux-miljö. Om du inte redan har ett konsoll-fönster öppet så öppna ett nu (fråga handledarna vid behov). Justera gärna fönstrets storlek och placering efter behag, genom att ta tag med muspekaren i fönsterkanterna och dra. I konsoll-fönstret kan interaktion med operativsystemet ske med hjälp av UNIX-kommandon.

Om du löpande vill ha en överblick över hur hårt datorsystemet är belastat av olika program som körs kan du till exempel använda programmet "top" som kontinuerligt visar den aktuella CPU-belastningen, primärminnestilldelningen, mm. Denna systemövervakare är dock också ett program som drar vissa resurser för att fungera.

1) Starta top-programmet genom att skriva top i Terminal-fönstret. Studera kolumnerna och lokalisera dem som visar processor- och minnes-resurserna. Hur mycket av dessa resurser drar top-programmet självt?

Mail kan skickas/läsas med många olika program. Ett mycket beprövat och stabilt program för att läsa och skicka elektronisk post i UNIX-miljö är programmet "pine" som kan startas genom att skriva "pine" i konsoll-fönstret.

2) Utforska programmet "pine" för att skicka mail i UNIX-miljö, och jämför detta med motsvarande situation i PC-miljö. Fråga någon annan på kursen efter deras email-adress (står på papperet ni fick när ni kvitterade ut era lösenord) och skicka ett litet kort test-email till honom/henne, och be honom/henne skicka ett email till er. Vilket pine-kommando använder man för att skriva och skicka ett nytt mail? Behöver man fylla i hela email-adressen när man skickar till någon inom DSV, eller klarar systemet att fylla i delar av adressen? Med vilket kommando raderar/slänger man ett mail som man läst och inte vill spara? Raderas mailet i fråga omedelbart, eller i annat fall när?

Alla användare i vår UNIX/Linux-miljö har en hemkatalog, där hans/hennes filer sparas. Dessutom finns en stor mängd kataloger med filer av mer av mer allmänt slag. Till den här laborationen har jag till exempel skapat katalogen "/misc/packages/bib/unixlab".

3) Använd något lämpligt UNIX-kommando för att se vilka filer som finns i ovan nämnda katalog. Vilken av filerna är störst och hur stor är den?

4) Använd något lämpligt UNIX-kommando för att läsa innehållet i den av filerna i ovanstående katalog vars namn antyder att den innehåller text. Vilket kommando använde du för att titta på texten?

5) I texten som lästes i uppgift 4 talas om ett program i UNIX-miljö som kan hantera bilder av olika typ. Använd detta bildhanteringsprogram för att se bilden som lagrats på filen lights.gif . Vad visar bilden?

6) Använd något lämpligt UNIX-kommando för att kopiera den fil som i uppgift 3 visade sig vara störst till din egen hemkatalog. Ange vilket kommando du använde.

7) Filen du kopierade i uppgift 6 är en filmsnutt som kan spelas upp i ett litet fönster med hjälp av ett program som heter mpeg_play . Använd detta program för att titta på filmsnutten. (Det är inte säkert att ljudet fungerar i detta läge, och det spelar heller ingen roll i denna lab.) Med hur många bilder/sekund visades filmen (i genomsnitt)?

8) För att inte filmsnutten du tittade på i uppgift 7 ska ligga och ta upp onödig plats i din hemkatalog är det lämpligt att nu ta bort den (kopian du har i din hemkatalog, alltså). Gör det och ange vilket kommando du använde.

Ibland arbetar man tillsammans två och två med inlämningsuppgifter i programmering och liknande. Då kan man behöva överföra filer mellan sig (mellan sina hemkataloger). Emellertid är det inte säkert att skyddskoden (accessrättigheterna) tillåter det, och vid andra tillfällen vill man kanske tvärt om hindra andra från att komma åt en fil.

9) Skapa en fil för att testa på, t.ex. genom kommandot "touch nyttfilnamn". Vilka rättigheter fick denna nya fil när den skapades? Medger detta att en annan student kan komma åt filen?

10) Ändra med hjälp av något lämpligt UNIX-kommando rättigheterna till filen du skapade i uppgift 9 så att ingen, inte ens du själv, har några som helst rättigheter till filen. Vilket kommando använde du, och vilket felmeddelande får man om man försöker komma åt filen?

Internet innehåller mycket skiftande information, framför allt i form av websidor. Det finns många olika program som kan användas för att "navigera" på internet, t.ex. den webläsare du just nu använder för att läsa denna labtext.

För att hitta websidor som innehåller den information man är ute efter kan söktjänster, eller sökmotorer, ibland underlätta. Ett exempel på en sådan sökmotor är Google, men flera andra finns också. Webadressen till Google är google.se.

Flera städer har byggt upp system med automatiska mätstationer längs större trafikleder, vilket ger kontinuerlig information om trafiksituationen. I flera av dessa städer finns denna information tillgänglig via kartor tillgängliga via websidor. Kartorna uppdateras löpande med data som strömmar in från mätstationerna i realtid.

11) I denna uppgift tar vi trafikstockningsinformation förmedlad via internet som exempel. Hur flyter trafiken just nu på Hollywood Boulevard i Los Angeles? Och vilken universitetsinstitution ligger bakom kartan över trafikläget i Aten? (tips: om översiktskartan inte visas korrekt, klicka på länken "Center View Congestion".) Använd en sökmotor, t.ex. google, och sök på fraser som "los angeles real time traffic map" respektive "athens real time traffic map" (ta inte med citationstecknen). Bli inte förvånad om sökmotorn skulle hänvisa till en adress som inte längre innehåller den sökta informationen, sådant händer hela tiden men i gynnsamma fall finns hänvisningar om vart saker och ting flyttat. Följ i förekommande fall sådana hänvisningar.

12) Hur är det då med framkomligheten på själva internet? Använd något lämpligt UNIX-kommando i konsoll-fönstret för att undersöka genom vilka routers internettrafiken går till de två websiterna med kartorna du hittade i uppgift 11. Vilket kommando använde du, och hur många millisekunder tog det för ett IP-paket med information att färdas fram och tillbaka mellan dig och de två kartwebsiterna?

Tips: domännamnet till kartwebsiterna syns i webläsarens adressfält när du tittar på websidan med kartan. Använd detta domännamn som parameter till något lämpligt UNIX-kommando, men tag inte med termen "http://" och inte heller den del av webadressen som står efter toppdomänen, dvs tag inte med någonting efter den "/" som står efter själva toppdomänen (och inte heller denna "/").

Glöm inte att logga ut från datorn när du är klar med labben. Välj kommandot "Log out" längst ner på Action-menyn.