Examinationen på kursen består av tre delar, två obligatoriska uppgifter och en (eller två) betygshöjande uppgifter:
Obligatoriskt
Minst 75% rätt på tentamen.Tentamen görs över nätet och får göras max sex gånger under ett begränsat tidsintervall. Aktivt deltagande vid utformning och konstruktion av designuppgiften samt aktiv närvaro vid presentationsseminarium.
Betygshöjande uppgifter
För betyg VG/5 skall två litteratursammanställningar skrivas. För betyg 4 skall en sammanställning skrivas. Den/dessa artiklar skall utgå från valfritt/valfria projektbeskrivningar utöver det projekt man själv ingår i. Artiklarna skall vara utformade på samma sätt som "relevant litteratur"-delen i projektrapporten och omfatta ca en sida vardera. Betygshöjande uppgifter skall lämnas in senast 31/5.
Det lämnas ingen rest på betygshöjande uppgifter. För KTH-studenter som lämnar in två artiklar men bara får en godkänd får således en fyra i betyg. SU studenter som lämnar in två artiklar men inte får båda godkända får således G i betyg.
Tenta
Som examination på kurslitteraturen ges en web-baserad multiple-choicetentamen. Du har sex försök på dig att få godkänt på tentan. Tentan får göras när som helst fram till deadline och varifrån som helst. Tentan kommer att vara tillgänglig under ett par veckor i mitten av kursen.(prel 9/4-29/4). För att bli godkänd skall minst 75% av frågorna besvaras korrekt. De 20 frågor som dyker upp är slumpvis valda (men utvalda så att varje tenta har ungefär samma svårighetsgrad) ur en databas med en stor mängd frågor. Det är alltså högst osannolikt att samma tenta dyker upp två gånger. Tentan är av typen multiple-choice, och frågor och svar är så utformade så att litteraturen bör vara läst för att klara tentan. Tentan är dessutom på tid (40 minuter) så att man inte hinner slå upp svaren i litteraturen. Godkänd tenta blir automatiskt noterad. Icke godkänd tenta blir lika automatiskt icke noterad. (Fast vi kan ju göra en sida med hur många gånger ni har försökt. Om ni absolut vill).
Projektarbetet
Större delen av examinationen består av att i grupp designa ett
datorsystem, bygga en prototyp, ev implementera delar av systemet, och slutligen
skriva en rapport som presenterar systemet och arbetet med att ta fram det.
Grupperna börjar med att välja ett fördefinierat projektförslag att utgå från. Projektförslagen är såpass löst formulerade att det finns stor frihet att påverka slutresultatet. Varje projektförslag har en specifik inriktning på ett av de områden som beskrivits i kursen, och har också en dedicerad handledare som är insatt i ämnet.
Grupperna kan välja att lägga fokus på olika delar i arbetet. Dock ska alla moment som beskrivs nedan finnas med i slutrapporten.
Slutrapporten
Slutrapporten skall inbegripa följande:
1. Introduktion
2. Relaterad litteratur
3. Förstudieanalys
4. Beskrivning av systemet
5. Protoypbeskrivning
6. Utvärderingsplan
Ni får ha vilka kapitel och underkapitel ni vill men ovanstående skall vara med.
Introduktionen beskriver vad ni tänkt göra och hur ni tänker gå till väga. Lite om syfte och bakgrund kan vara lämpligt.
Det är lätt att hitta på ett system. Det är mindre lätt att se vad andra har gjort tidigare som kan hjälpa er för just ert system. Men varför uppfinna hjulet på nytt. Bygg på andras arbeten så slipper ni tänka vad andra har tänkt. Därför skall ni ha en adekvat genomgång av litteraturen och kortfattat beskriva de delar av den som har relevans för just ert system. Med referenser. Litteratur kan hittas i kursbunten men framförallt på nätet. Börja leta i länksamlingen.
Exempel på en referens i texten:
Vårt system snurrar (Argo, 09).
Exempel på referens i referenslistan (i slutet av dokumentet)
Argo, 09: Argo, P 1009, Varför hjulet var så viktigt för vikingatidens fall.
Magasinet för de tidiga runstenarna, bol. 5, sid. 23-26. Norway-Scotland Publishing
Company, Inc.
Ni får naturligtvis använda er av dessa referenser i de andra avsnitten om ni så önskar.
De individuella inlämningsuppgifterna för att få VG/5/4 skall ha samma upplägg som detta avsnitt i rapporten. Dessa skall dock lämnas in separat.
Beskriva en förstudie är litet. Göra en är större.
Beskriva överskådligt är litet
Beskriva detaljerat, med algoritmer och flöden, är större.
Att göra en hårdkodad protyp/demonstrator är litet. Att göra en snurrande fungerande applikation är större
Beskriva en är litet. Göra en utvärdering är större.
Seminarier
Två seminarietillfällen är planerade inom kursen. Båda dessa tillfällen är obligatoriska!
2/5 Seminarietillfälle 1. Presentation av projektidéer och diskussioner
kring dessa ( "pajkastning".
30/5 Seminarietillfälle 2. Slutpresentation av projekt. Alla skall alltså
ha läst de andra gruppernas designdokument och komma med relevant konstruktiv
kritik.