Kapitel 4a, Användning av hypotetisk-deduktiv metod i samhällsvetenskap

Föllesdal Dagfinn, Wallöe Lars & Jon Elster
- Argumentationsteori, språk och vetenskapsfilosofi

 Hermeneutik och hypotetisk-deduktiv metod

Författarna väljer att ta upp förståelse som två olika teser och skillnaden mellan det naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga perspektivet. Den första tesen säger att samhällsvetenskapen använder sig främst av den hermeneutiska metoden men att det även existerar en kritisk metod. Naturvetenskapen använder sig av den hypotetisk-deduktiva metoden.

Den andra tesen säger att den hermeneutiska metoden skapar en förståelse för någonting. Vad som bör nämnas gällande det samhällsvetenskapliga perspektivet är att det ses som ett försök att gå från fakta till teori vilket innebär enklare förklarat att vi tolkar vad vi ser. Det naturvetenskapliga är något av en motsats där vi går från teori till fakta, vilket skulle kunna beskrivas med att vi vet vad som ska undersökas och att syftet med svaret är att avgöra vad som är sant eller falskt. Dessa två teser kopplas ofta ihop med varandra.

Den hypotetiskt-deduktiva och den hermeneutiska metoden är var för sig två utmärkta metoder för att ta fram sanning fast med två olika perspektiv. Författarna jämför även metoderna och påvisar en rad liknelser och vad som skiljer dessa åt.

Den främsta liknelsen är att båda metoderna har en iterativ process för att komma framåt i forskningen. I den hermeneutiska metoden är tyngdpunkten på hur förståelse skapas och i den hypotetisk-deduktiva metoden kunna avgöra vad som är sant eller inte.

I den hypotetiskt-deduktiva metoden kallas iterationen för forskningsspiralen och i den hermeneutiska metoden för den hermeneutiska cirkeln.

 

Hermeneutiska cirkeln

För att komma fram till hur vi skapar oss förståelse börjar man alltid med att överblicka det material som man önskar att förstå. När man överblickat materialet ger detta upphov till att skapa en hypotes, det vill säga ett antagande om att saken man valt att undersöka är på ett visst sätt. Nästa steg i processen är att det sker ett jämförande mellan hur väl den egen konstruerade hypotesen stämmer överens med övrigt källmaterial samt övriga uppfattningar man har om den specifika saken. Detta kan enkelt sammanfattas med att vi har för avsikt att antingen bekräfta eller vederlägga hypotesen.

Oftast kommer man fram till att hypotesen måste göras om, och det är nu som iterationen börjar genom att man ställer upp en ny hypotes för att se om den passar in bättre. Vid skapandet av nya hypoteser förändras även övriga uppfattningar som man tidigare hade angående källmaterialet och övriga uppfattningar.

När vi kommit fram till en hypotes som verkar överensstämma med källmaterialet, upplever vi förståelse för materialet.

 

Slutsats

Författarna har i boken med hjälp av den hypotetisk-deduktiva metoden förklarat den hermeneutiska metoden. Genom att författarna skriver att de anser att den hypotetisk-deduktiva metoden används såväl när vi ska försöka förstå människor som när vi studerar naturen, är det lättare att förstå följande tes som skapats av författarna (Föllesdal m.fl.135).

"Den hermeneutiska metoden är den hypotetisk-deduktiva metoden använd på meningsfullt material, dvs. texter, konstverk, handlingar osv." (Föllesdal m.fl. s:135).

Detta förstår jag som att hypotesen som ställts upp i den hermeneutiska metoden, kan med hjälp av den hypotetisk-deduktivt metoden “bevisas” som sann eller falsk.

 

Fråga 1.1: När är det lämpligt att använda sig av den hermeneutiska metoden?
Svar1.1: Eftersom vi hela tiden förstår saker skriver författarna att det är när man inte förstår exempelvis en text som man börjar tolka vad som verkligen menas med texten, och det är det lämpligt att använda sig av den hermeneutiska metoden för att försöka tolka vad som menas (Föllesdal m.fl. 136).

Fråga 1.2: Varför väljer man att skapa teorier i olika forskningsmetoder exempelvis inom samhällsvetenskapen och naturvetenskapen?

Svar: 1.2: Det hävdas i kapitlet att det finns fundamentala skillnader mellan den naturen och människan, vilket gör att det är viktigt att skilja på forskning av naturen och forskning på människan.

Fråga 1.3: Vad är den hermeneutiska cirkeln och vad är dess syfte?

Svar 1.3: Denna process tillåter att betraktaren utifrån det källmaterial som finns tillgängligt, skaffa sig en uppfattning eller hypotes om någonting. Hypotesen testas mot källmaterialet och oftast stämmer inte dessa överens. Under processen fortgår det förändringar vad det gäller förståelsen som man har av källmaterialet vilket leder till att det ställs upp nya hypoteser. Detta pågår tills att man anser att hypotesen stämmer överens med källmaterialet Det är själva iterationen som benämns som "den hermeneutiska cirkeln".

Fråga 1.4: Vad är det som cirkelstrukturen försöker förklara/karakterisera?

Svar 1.4: Den förklarar den iterativa förståelseprocessen som pågår när man tolkar något.

 

Fråga 1.5: Vad är den främsta likheten mellan den hypotetiskt-deduktiva och den hermeneutiska metoden?

Svar 1.5: Den främsta likheten är att båda metoderna har en iterativ process för att komma framåt i forskningen.

Fråga 1.6: Naturvetare kan ses som motsatsen till det hermeneutiska synsätt, det vill säga att utifrån ett hermeneutisktperspektiv måste allt rättfärdigande måste vara cirkulärt. Hur skulle exempelvis en fysiker betrakta den hermeneutiska cirkeln och varför?

Svar 1.6  Han skulle se den som suspekt och menar att om den ska accepteras som en vetenskap måste cirkelrörelsen förr eller senare upphöra.