Kapitel 6: Sofistikerad falsifikationism,
nya förutsägelser och vetenskapens tillväxt

A F Chalmers

Relativ falsifierbarhet

Enligt falsifikationismen ska en teori vara falsifierbar, dvs. genom observation eller experiment ska man kunna visa om teorin är felaktig. Ju mer falsifierbar en teori är, desto bättre.

Den mer sofistikerade falsifikationisten menar att det inte räcker med att en teori är falsifierbar. För att främja vetenskapens tillväxt ska en hypotes dessutom vara mer falsifierbar än hypotesen den ersätter. Man jämför alltså graden av falsifierbarhet bland flera teorier och ser till deras relativa förtjänster (Chalmers, 2000, s. 74-75).

Fråga 1.1: Varför bör enligt falsifikationismen en hypotes vara mer falsifierbar än hypotesen den ersätter?
Svar 1.1: Genom att inte bara se till en teoris förtjänster utan till de konkurrerande teoriernas förtjänster menar den sofistikerade falsifikationisten att kunskapsmassan växer och utvecklas. Om teorierna med tiden blir mer och mer falsfierbara, får de mer innehåll och rymmer mer information. Istället för att fråga hur falsifierbar en teori är frågar man om den nya teorin är en livsduglig ersättare för den teori den utmanar. Det är svårt att precisera hur falsifierbar en teori är eftersom antalet potentiella falsifikatorer är oändligt. Däremot är det lättare att jämföra graden av falsifierbarhet hos olika teorier (Chalmers, 2000, s. 74-75).

Ad hoc-modifikationer

Teorin ”(Allt) bröd är närande” falsifierades när invånarna i en fransk by blev svårt sjuka och dog efter att ha ätit bröd. För att undgå falsifieringen kan man modifiera teorin: ”(Allt) bröd, med undantag av just det parti bröd som producerades i den franska byn i fråga, är närande.” Den modifierade teorin kan inte testas på något sätt utan att den ursprungliga teorin testas och är därför en ad hoc-modifikation. Denna är mindre falsifierbar än den ursprungliga.

Alla teorier som försöker övervinna en svårighet är dock inte ad hoc. För att teorin ”Allt bröd är närande” ska kunna modifieras på ett godtagbart sätt kan man ersätta den med teorin: ”Allt bröd är närande utom bröd bakat av vete som förgiftats av en särskild sorts svamp”. Den nya teorin är inte ad hoc eftersom den leder till nya tester som inte testar den ursprungliga teorin. T.ex. kan man testa vetet för att spåra den giftiga svampen eller analysera svampen för att spåra gifter (Chalmers, 2000, s. 75-78).

Fråga 2.1: Varför förkastas ad hoc-modifikationer av falsifikationisterna?
Svar 2.1: Falsifikationisterna anser att teorier inom vetenskapen ska bli mer och mer falsifierbara, de ska vara mer falsifierbara än sina föregångare. Teorier som modifieras för att skyddas mot falsifieringar, och därmed blir mindre falsifierbara än föregångarna, godtas därför inte av falsifikationisterna (Chalmers, 2000, s. 75-78).

Fråga 2.2: När kan modifieringar av teorier godtas av falsfikationisterna?
Svar 2.2: En ny modifierad teori som leder till nya tester där den ursprungliga teorin inte granskas, kan få till följd att den nya teorin falsifieras. Om den nya, modifierade, falsifierbara, hypotesen motstår falsifiering trots de nya testerna, har man lärt sig något nytt och gjort framsteg (Chalmers, 2000, s. 75-78).

Djärva gissningar och bekräftelse

Enligt falsifikationismen sker framsteg inom vetenskapen när djärva gissningar falsifieras. Den sofistikerade falsifikationisten menar istället att de stora framstegen inom vetenskapen sker när djärva, riskfyllda gissningar bekräftas eller när försiktiga gissningar falsifieras (Chalmers, 2000, s. 78-81).

Fråga 3.1: Varför anser den sofistikerade falsifikationisten att vetenskapen gör större framsteg när djärva teorier bekräftas och försiktiga gissningar falsifieras?
Svar 3.1: När djärva gissningar bekräftas innebär det att något har upptäckts som ingen har hört talas om eller som man ansåg vara osannolikt (t.ex. upptäckten av Neptunus) och det blir därmed ett viktigt tillskott till vetenskapen. Genom att bekräfta en ny teori visar vi att den är en förbättring av den gamla, falsifierade teorin. Försiktiga gissningar är viktiga eftersom de visar att det som tidigare ansågs vara oproblematiskt sant istället är falskt. Vi lär oss däremot inte mycket när vi falsifierar en djärv gissning eller bekräftar en försiktig gissning. Om en djärv gissning falsifieras lär vi oss bara att en tokig idé visade sig vara felaktig. Bekräftelsen av försiktiga gissningar visar bara att en oproblematisk teori har tillämpats med framgång (Chalmers, 2000, s. 78-81).

Fråga 3.2: Vad menar falsifikationisterna med djärva gissningar?
Svar 3.2: För att bedöma vad som är en djärv gissning bör man se till tidens bakgrundskunskap. Tidens bakgrundskunskap är ”det komplex av vetenskapliga teorier som är allmänt accepterade och väl etablerade under ett visst skede under historien” (Chalmers, 1999, s. 73). Något som anses vara en djärv gissning under ett visst skede är kanske inte det under ett annat skede. När en djärv gissning bekräftas innebär det samtidigt att en del av bakgrundskunskapen falsifieras. En bekräftelse som anses vara osannolik och djärv sett till tidens bakgrundskunskap får alltså betydelse (Chalmers, 2000, s. 78-84).

Fråga 3.3: Hur skiljer sig den induktivistiska och den falsifikationistiska synen på bekräftelse?
Svar 3.3: Induktivisterna menar att ju fler gånger en teori kan bekräftas, desto starkare blir stödet för teorin och desto sannolikare är det att den är sann. De ser enbart till den logiska relationen mellan den observation som bekräftas och den teori som stöds och bortser helt från den historiska kontexten. Enligt falsifikationismen beror istället bekräftelsernas vikt till stor del på den historiska kontexten. Om jag släpper en sten till marken och därmed bekräftar Newtons gravitationsteori tillför jag inte vetenskapen någonting. Om jag däremot lyckas falsifiera Newtons teori genom att bekräfta att gravitationskraften mellan två kroppar är beroende av deras temperatur, tillför jag vetenskapen något betydande eftersom gravitationens temperaturberoende inte ingår i vår tids bakgrundskunskap (Chalmers, 2000, s. 83-84).

Referenser:
Chalmers, A.F. (2000). What is this thing called science? Open University Press.
Chalmers, A.F. (1999). Vad är vetenskap egentligen? Nora: Bokförlaget Nya Doxa.