Planethäftet, © F. Kilander, DSV, 1992--1996. Rev. 960826
[Top]

Ordlista

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y

Om du har synpunkter på innehållet i ordlistan så går det bra att skicka email till fk@dsv.su.se.

A

alias Ett kommandonamn som skalet byter ut mot ett annat kommando.
aktivt fönster Det fönster som för ögonblicket tar emot inmatning från tangentbord eller mus. Ett aktivt Motif-fönster har en mörkare ram än andra fönster. Eventuellt blinkar också en textmarkör (cursor).
ANSI American National Standards Institute.
applikation Användning, tillämpning, fastsättning. Applikation kallas också mönsterfigurer av t ex tyg, läder eller spets som klistras eller sys fast med smygstygn eller prydnadssöm på ett underlag av t ex tyg.
ASCII American Standard Code for Information Interchange. En populär 7-bitars teckenkod.
athena Namnet på ett projekt vid MIT som tog fram Kerberos, ett system för säkrare hantering av användarnamn och lösenord. Athena var också namnet på den DEC-2065 som DSV använde som huvudsaklig undervisningsdator 1983-1992.
at-sign, @ Kanelbulle, snabel-A, alfaslang, commercial at; det finns många namn för denna lilla krumelur. Dess vanliga betydelse i datorsammanhang är det engelska ordet 'at', som i 'at MIT'. @-tecknet används i epostadresser för att skilja mellan adressaten och domänadressen, som i fk@dsv.su.se. Detta utläses som epostadressen till fk at dsv.su.se.

Om man tittar riktigt noga på ett välgjort @-tecken så ser man att det faktiskt består av två bokstäver: ett litet a inuti ett e. Tecknet har använts i amerikanska butiksskyltar och betyder i det sammanhanget två ord: 'each at'. Tecknet används där för att prismärka varor med t ex 3 pcs $1 @ 40c vilket utläses som 'three pieces for 1 dollar, each at 40 cents'.

B

baud Ett mått på antalet tillståndsförändringar per sekund i en förbindelse för datakommunikation. Skall inte förväxlas med bps (bitar per sekund).
beta-version När en ny version av en programvara börjar närma sig färdigställande händer att man släpper den i form av en beta-version. Syftet med beta-versionen är att programvaran skall testas i praktisk drift under verkliga förhållanden. En beta-version är så gott som alltid behäftad med diverse buggar som annars inte skulle kommit i dagen förrän programvaran släpptes officiellt.
bit Datorns minsta lagringsenhet. En bit kan representera 0 eller 1.
bitmap Digitaliserade bilder hanteras ofta i ett format där en enstaka bit i datorns minne motsvarar en bildpunkt på skärmen. Om flera bitar används för varje bildpunkt för att ge färg eller gråskala får man en bitmap med ett visst djup, t ex 8 bitar för 256 färger.
bps Bitar per sekund. Ett mått på överföringshastighet av data.
brygga En nätkomponent som sammankopplar två nätsegment. Filtrerande bryggor väljer ut trafik att överföra mellan segmenten.
BSD Berkeley Software Distribution. En traditionell variant av UNIX.
buffert Mellanlagringsplats, används ofta i datorer för att samla genomströmmande data som strömmar in med en hastighet och skall skickas ut med en annan (oftast lägre) hastighet. Texteditorn emacs använder begreppet buffert för ett stycke redigerbar text.
bug Bugg, lus. Ett fel i programmet eller maskinen. Man hör ibland 'det där är inte en bugg, det är en feature!'
byte Åtta bitar som tillsammans kan representera ett tal mellan 0 och 255 eller -128 ­ +127. Används ofta för lagra enstaka tecken i text. Kallas även oktett. Begrepp som 6-, 7- eller 9-bitars bytes förekommer också men då avses vanligen det antal bitar som hårdvaran stöder för datatypen tecken (char).

C

CCITT The International Telegraph & Telephone Consultative Committee. Ett inflytelserikt standardiseringsorgan för datakommunikation.
CD-ROM Compact Disk Read Only Memory. Optisk skiva som kan innehålla stora datamängder. Används för distribution och arkivering.
cracker En person som olagligen försöker ta sig in i ett datorsystem.
CTRL Se styrtecken.
cursor Markör, insättningspunkt, arbetspunkt. En fast eller blinkande symbol i form av ett block, en rak linje eller annan symbol.

D

DAT Digital Audio Tape. Ett format för datalagring på 3,81 mm magnetband med extremt hög packningstäthet.
debug Avlusning, att rensa ett program eller en dator från fel (eller insekter).
default Utgångs- eller grundvärde, beteende om inget annat sägs.
DEC Digital Equipment Corporation. En de största datortillverkarna.
dialogruta Ett separat fönster i vilket en applikation lämnar ett meddelande eller efterfrågar en eller flera parametrar.
DMC DataMaskinCentralen. Datordriftgruppen vid DSV.
DTP Desktop Publishing. Datorstödd trycksaksproduktion. Innebär vanligtvis en kraftfull persondator, en grafisk skärm med hög upplösning, ett rit- och ordbehandlingsprogram samt laserskrivare.
dra Att dra ett objekt över skärmen med musen innebär att man trycker ner en musknapp när muspekaren befinner sig över objektet och sedan flyttar musen. När destinationen är nådd släpps knappen.
dubbelklicka En musknapp trycks ner och släpps två gånger i snabb följd.

E

editor Ett program för redigering av text och data utan grafiska attribut, t ex källkod och datafiler (ex emacs, vi, NotePad).
emacs En mycket kraftfull textredigerare som ingår i GNU-paketet med programvaror från Free Software Foundation.
ESCAPE Ett styrtecken med decimal teckenkod 27. ESCAPE inleder oftast en kommandosekvens i vilken de förekommande tecknens normala betydelse är utbytt (escaped). Förekommer förkortat till ESC.
Ethernet En standard för överföring inom datanät mha koaxialkabel eller partvinnad ledare. Nominell överföringshastighet på 10 Mbit/s men nya standarder siktar på 100 Mbit/s.

F

feature Finess, möjlighet. Oftast avses någon udda funktion eller nyhet.
file server Central dator i ett nät som lagrar filer på skivminne åt sig själv och åt andra datorer i nätet.
flaggor (options) Parametrar till program som ges på kommandoraden i form av enstaka tecken, t ex -h och -Plpt.
font En mängd grafiska tecken i ett visst typsnitt och en viss storlek, till exempel 10 punkters kursiv New Century Schoolbook.
FSF Free Software Foundation. Se även GNU.
FTP File Transfer Protocol. Vanligen avses ett program med vars hjälp man kan hämta eller sända filer mellan datorer enligt FTP.
fönstersystem Ett program som hanterar in- och utmatning mellan flera olika program på samma bildskärm. Fönstersystemet ger olika program ett gemensamt utseende och delade gränssnittskonventioner.

G

GKS Graphic Kernel System, en hårdvaruoberoende grafikstandard.
GNU GNU's Not UNIX. Ett projekt under ledning av Richard M. Stallman vid FSF som syftar till att ta fram ett UNIX-kompatibelt system som är fritt att kopiera och använda. GNU har producerat kostnadsfri programvara av mycket hög kvalitet bl a Emacs, gcc (GNU C compiler), gdb (GNU debugger) och gnumake.
Gbyte Gigabyte. 1 073 741 824 (2 upphöjt till 30) bytes, 1024 Mbyte.

H

hacker En person med djup kunskap om datorer och deras användning.
hemkatalog Den filkatalog som tillhör det egna användarnamnet.
HTML HyperText Markup Language. Ett språk som används för att markera delar i en text med avseende på dess innehåll. HTML är en s k Document Type Definition (DTD) i standarden SGML som står för Standard Generalized Markup Language. Markörerna i HTML används i första hand för att markera olika delar i texter som hämtas över Internet i World Wide Web (WWW). Markörerna tolkas av WWW-klienten (t ex Netscape eller Microsoft Internet Explorer) som visar texten på ett passande sätt. Markörer av speciellt intresse är hyperlänkar som leder läsaren vidare till olika resurser på Internet. Andra markörer påverkar textens grafiska presentation eller ger texten vissa egenskaper. Mer information finns i Att publicera och underhålla information i World Wide Web.
HTTP HyperText Transfer Protocol. Det protokoll som specificerar hur en WWW-klient skall kommunicera med en WWW-server för att hämta hypertexter. De flesta moderna WWW-klienter kan också använda protokollen FTP, Gopher, Telnet eller NNTP.

I

ikon I datorsammanhang, en (oftast liten) bild som representerar en manipulerbar kvantitet, som t ex ett fönster, ett tillämpningsprogram, en fil eller en funktion.
inch Tum, 2,54 centimeter.
Internet Ett globalt datornät dominerat av universitet och företag i USA. Internet förmedlar många olika tjänster och protokoll. World Wide Web, FTP, Telnet och elektronisk post är några av dem.
IP Internet Protocol, motsvarar nätverkslagret i OSI-modellen för datakommunikation. Se även TCP/IP.
ISO International Standards Organization, en internationell grupp av nationella standardiseringsorgan.
ISO 8859 En ISO-standard för en serie av 8-bitars teckenuppsättningar som inkluderar tecken från olika länder, t ex ISO Latin Alphabet 1.

K

Kbyte Kilobyte. 1 024 (2 upphöjt till 10) bytes.
Kerberos Krypterad hantering av användarnamn och lösenord. Med hjälp av Kerberos behöver lösenord inte sändas i klartext över datornätet.
klicka För att klicka på ett objekt, placera muspekarens symbol över objektet, tryck ner en musknapp och släpp sedan knappen igen. Nästan alla programvaror som använder gränssnitt där användaren pekar och klickar använder muspekarens position först när knappen släpps. Detta gör det möjligt att avbryta ett klick genom att föra muspekaren åt sidan innan knappen släpps.
klient En klient är en dator eller ett program som utnyttjar en tjänst som tillhandahålls av en annan dator eller ett annat program.
kommandoeditor Funktion i kommandoskalet som tillåter användaren att återkalla, redigera och på nytt ge tidigare givna kommandon.

L

laserskrivare Skrivare som överför en bitmappad bild till papper genom att låta en laserstråle ladda upp en ljuskänslig trumma. Ett finkornigt plastpulver fäster vid trumman där laserstrålen lyst. Pulvret överförs till vanligt kopiatorpapper och smälts fast mellan heta valsar.
LaTeX Ett makropaket till TeX skrivet av Leslie Lamport.

M

Mbyte Megabyte. 1 048 576 (2 upphöjt till 20) bytes, 1024 Kbyte.
metatangent En extra skifttangent på vissa tangentbord, förutom de vanliga kontroll- och versalskifttangenterna. Kallas ibland för ALT-tangent.
MIT Massachusetts Institute of Technology.
modem MOdulator-DEModulator. Kommunikationsdon för dataöverföring över det allmänna telefonnätet. Hastigheter upp till 28800 bps och högre är idag möjliga mha datakompression och effektivare användning av bandbredden.
Motif Ett grafiskt användargränssnitt (fönsterhanterare) från OSF som körs under X Windows System.
mus Traditionellt namn på pekdon bestående av en knappförsedd dosa som förs med handen över en plan bordsyta eller rastrerat underlag. På skärmen visas en symbol (muspekaren) som rör sig synkroniserat med dosan. Möss har vanligen en, två eller tre knappar.

N

NCSA National Center for Supercomputing Applications. University of Illinois at Urbana-Champaign.
Netscape En av de två vanligaste WWW-läsarna. Den andra är Microsoft Internet Explorer.
News Se Usenet News.
NFS Network File System, av datortillverkaren Sun definierad metod för åtkomst av filer på andra datorer i ett nät.
NNTP Network News Transfer Protocol. Ett Internetprotokoll för att distribuera Usenet News. NNTP reglerar kommunikationen mellan olika newsservrar och mellan newsserver och klient (newsläsaren).

O

objektgrafik Grafik som definierar bilden i termer av de ingående objekten, t ex cirklar, linjer, fyllda ytor och textblock.
omgivningsvariabel En variabel i kommandotolken som görs tillgänglig (exporteras) till processer som startas av kommandotolken, t ex $PRINTER.
OSF Open Software Foundation. Sammanslutning av UNIX-leverantörer och datortillverkare som samverkar om olika standarder. I OSF ingår bl a DEC, Hewlett-Packard och IBM.
OSF/1 UNIX-system från OSF, som blev Digital Unix.
ordbehandlare Ett program för redigering av text avsedd för tryck. Både skriftspråk och grafisk utformning kan kontrolleras (ex DECwrite).

P

path Stig, väg. Skal-variabel; lista över kataloger med körbara program.
pipe Rörledning. En funktion hos kommandoskalet som kopplar samman utmatningen från ett program (standard output) med inmatningen hos ett annat program (standard input). Pipetecknet är '|'.
point Punkt. Ett höjdmått inom typografin. Inom datorbaserad typografi motsvarar en punkt 1/72-dels tum, cirka 0.352778 millimeter.
pop-up meny En meny som dyker upp på den plats där muspekaren befinner sig.
PostScript Ett sidbeskrivningsspråk för styrning av grafik och text, utvecklat av Adobe Systems. Används vanligen till laserskrivare men finns även för utmatning mot grafikskärmar.
previewer Förhandsgranskare. Ett program som används för att visa (en approximation av) grafik och text innan man skickar det till skrivaren.

R

redirection Omdirigering, hänvisning. En funktion hos kommandoskalet som styr utmatningen från ett program (standard output) till en fil. Det går även att styra om inmatningen (standard input) till att tas från en fil. Redirection anges med '>' (utmatning) och '<' (inmatning).
RISC Reduced Instruction Set Computer, samlingsnamn på processorer tillverkade med endast ett fåtal, enkla instruktioner. Varje instruktion kan vanligen utföras inom en klockcykel vilket gör att processorn blir mycket snabb. Nackdelen är att kompilatorerna blir komplicerade och programfilerna tar stor plats.
rullgardinsmeny En meny som fälls ner när man klickar på den. Många fönsterapplikationer har en balk med menyer i fönstrets överkant.

S

server En dator eller ett program som tillhandahåller tjänster åt andra datorer eller program (klienter).
session Tiden mellan inloggning och utloggning.
shell, skal Kommandotolk i UNIX. Det finns skal som Bourne, C, Korn m fl.
shell-script En textfil med skalkommandon. Filen startas som ett program.
SIS Standardiseringskommissionen i Sverige.
SMTP Simple Mail Transfer Protocol. Ett Internetprotokoll för att leverera elektronisk post.
SNMP Simple Network Management Protocol. Ett Internetprotokoll för att på avstånd övervaka och administrera datorer och nätverksutrustning.
SPECmark En standard för att mäta en dators prestanda.
styrtecken Tecken med ASCII-koderna 0-31. Används för styrfunktioner, t ex flödesstyrning. Kallas även kontrolltecken eftersom de kan skickas från tangentbordet genom att hålla ner CTRL-tangenten och trycka på någon annan tangent.
SUNET Swedish University Network. Datornät för svenska universitet och högskolor.
SWIPnet Swedish IP Network. Kommersiellt datornät för svenska företag och organisationer.
SYSV UNIX System V (romersk 5). En traditionell variant av UNIX.

T

TCP/IP Transmission Control Protocol/Internet Protocol. En standard för överföring av data, vanligen över ett Ethernet-nät. Motsvarar transportlagret i OSI-modellen för datakommunikation.
Telnet Ett program för virtuell terminalförbindelse över ett datornät.
terminalfönster En fönsterapplikation som emulerar en asynkron textterminal.
terminal server En övergång från en seriell terminalförbindelse till ett nät. En terminal server ger åtkomst till nätet från till exempel ett modem.
TeX Ett textkompileringssystem skrivet av Donald E. Knuth. De flesta användare av TeX utnyttjar makropaketet LaTeX.
textkompilering Ordbehandling utan WYSIWYG. Källtexten skrivs med en editor och inlagda kommandon styr textkompilatorn som i sin tur hanterar den grafiska presentationen som i TeX, Scribe, troff och nroff.
TIPnet Telias IP-nät.
transceiver Anslutningsdon med signalanpassning mellan dator och Ethernet.
tum (inch) 2,54 centimeter.
typsnitt En mängd fonter med ett visst gemensamt utseende, t ex Times Roman. Finns vanligen i varianterna normal, halvfet, fet och kursiv.

U

UIL User Interface Language compiler. Språk för att skapa gränssnitt till program som använder X Window System.
ULTRIX DECs äldre version av operativsystemet UNIX.
Usenet News Ett system för gruppkommunikation som omspänner praktiskt taget hela Internet. Usenet News är indelat i ca 10000 olika möten och inflödet ungefär 20 Mbyte per dag. Mötena är hierarkiskt namngivna, som t ex comp.sys.ibm.pc, där comp är den högsta grenen och pc den mest specialiserade. Vissa möten är skrivskyddade och inlägg i ett sådant möte skickas till en redaktör (moderator). Vissa grupper av möten är lokala för en domän eller ett land, t ex swnet.*.

För att kunna läsa och skriva i Usenet News krävs att man har programvara som implementerar en newsklient och man kan nå en newsserver. Vilka möten som lagras i varje newsserver och hur länge de sparas är upp till den lokala administrationen.

V

V.22bis CCITT-norm för modem med 2400 bps full duplex.
V.32 CCITT-norm för modem med 9600 bps full duplex.
V.32bis CCITT-norm för modem med 14400 bps full duplex.
V.34 CCITT-norm för modem med 28800 bps full duplex.
V.42bis CCITT-norm för datakompression vid seriell dataöverföring.
VT100 En populär terminal från DEC som blivit en de facto-standard. Modernare varianter finns som t ex VT102, VT220, VT320, VT420.

W

WWW World Wide Web. Ett nätverk av olika resurser på Internet, sammanlänkat av texter innehållande hypertextmarkörer i språket HTML. Populära programvaror för att navigera väven av länkar är Netscape och Microsoft Internet Explorer. Se även Att publicera och underhålla information i World Wide Web.
WYSIWYG What You See Is What You Get, ordbehandling där utskriftsresultatet interaktivt visas på skärmen.

X

X X Window System, nätbaserat grafiskt gränssnitt utvecklat vid MIT. X11R6 står för version 11 release 6.

Y

YP Yellow Pages, ett system för namndatabaser i ett nät av UNIX-datorer. Usprungligen från datortillverkaren Sun som senare döpte om det till NIS (Network Information Services), eftersom «Yellow Pages« visade sig vara namnskyddat av engelska postverket.