SYSTEMBESKRIVNING 
Vilka är vi?
Vi som har arbetat med ReceptGuiden heter Blanca Larkeson och Cecilia Samuelsson.
Vad är ReceptGuiden?
ReceptGuiden
är ett kunskapsbaserat system för matrecept. Den är tänkt
att vara ett dynamiskt system som kan förändras, anpassas och
vidareutvecklas.
Vilka är användarna
och när behöver de använda systemet?
ReceptGuiden
kan användas av alla matintresserade personer som söker nya idéer,
inspiration eller förslag till en bra middag.
Input till systemet
Sökningen
sker med hjälp av ett antal föredefinierade parametrar som resulterar
i en sökprofil. Denna profil matchas mot de expertgranskade och sparade
profilerna för varje recept.
Output från systemet
Slutresultatet
presenteras i form av en lista med receptförslag som motsvarar den
inmatade profilen. Eftersom alla lagrade recept är beräknade
för en vuxen person är det enkelt för systemet att räkna
om mängden ingående ingredienser till det sökta antal portioner.
Kunskap som finns i systemet
ReceptGuiden
innehåller kunskap om specialkost (begränsat till födoämnesallergier),
landspecifika maträtter samt portionsberäkningar för vuxna
och barn. Detta gör det enkelt att lösa problem som rör
specialkost, middagskomposition och portionsanpassning.
Hur fungerar ReceptGuiden
Varje recept består av en receptdel och en
expertdel. I expertdelen sifferkodas de variabler varje recept motsvarar.
Detta utgör receptprofilen. Användaren svara på användarvänliga
textfrågor som omvandlas till siffror som sedan lagras i arbetsminnet
och utgör sökprofilen. När användaren är klar
med sina svar jämförs sökprofilen mot receptprofiler och
resultatet presenteras i form av en lista med receptförslag.
Vill man inte svara på någon fråga eller göra
ett val, kan man bara gå vidare. Systemet behandlar omarkerade alternativ
på samma sätt som om samtliga blivt markerade. Med hjälp
av en tillbaka-knapp ska användaren kunna gå tillbaka och ändra
sina val.
Exempel på problem
som ReceptGuiden kan lösa
Säg
att du ska ha middag för 8 personer. Två av dessa är barn,
varav ett är laktosintolerant och ett tål inte fisk. Bland vuxna
finns det två vegetarianer och en person som inte tål nötter.
Vad ska du bjuda dina gäster på? Hur många olika rätter
har du tid och lust att laga?
Lösningen
på problemet heter ReceptGuiden.
Insamling av kunskap
Egen
kunskap och erfarenhet, böcker, broschyrer samt sidor på nätet
ligger till grund för den samlade kunskapen som finns i systemet.
Hur våra moduler samverkar
Vår expertsystem är
indelat i en initieringsfas och sex moduler.
Ansvarsfördelning
Systembeskrivning
(ansvarig: Blanca & Cecilia)
Initiering (ansvarig: Blanca)
Modul
1 - Generell loop (ansvarig: Blanca & Cecilia)
Modul
2 - Förrätter (ansvarig: Cecilia)
Modul
3 - Huvudrätter (ansvarig: Cecilia)
Modul
4 - Efterrätter (ansvarig: Blanca)
Modul
5 - Specialkost: födoämnesallergier (ansvarig: Blanca)
Modul
6 - Avslutning (ansvarig: Blanca )
Recept (ansvarig:
Blanca & Cecilia)
Design av redovisningssidor
(ansvarig: Blanca)