SYSTEMBESKRIVNING 



Vilka är vi?

Vi som har arbetat med ReceptGuiden heter Blanca Larkeson och Cecilia Samuelsson.

Vad är ReceptGuiden?

ReceptGuiden är ett kunskapsbaserat system för matrecept. Den är tänkt att vara ett dynamiskt system som kan förändras, anpassas och vidareutvecklas.
 

Vilka är användarna och när behöver de använda systemet?

ReceptGuiden kan användas av alla matintresserade personer som söker nya idéer, inspiration eller förslag till en bra middag.
 

Input till systemet

Sökningen sker med hjälp av ett antal föredefinierade parametrar som resulterar i en sökprofil. Denna profil matchas mot de expertgranskade och sparade profilerna för varje recept.
 

Output från systemet

Slutresultatet presenteras i form av en lista med receptförslag som motsvarar den inmatade profilen. Eftersom alla lagrade recept är beräknade för en vuxen person är det enkelt för systemet att räkna om mängden ingående ingredienser till det sökta antal portioner.

Kunskap som finns i systemet

ReceptGuiden innehåller kunskap om specialkost (begränsat till födoämnesallergier), landspecifika maträtter samt portionsberäkningar för vuxna och barn. Detta gör det enkelt att lösa problem som rör specialkost, middagskomposition och portionsanpassning.

Hur fungerar ReceptGuiden

Varje recept består av en receptdel och en expertdel. I expertdelen sifferkodas de variabler varje recept motsvarar. Detta utgör receptprofilen. Användaren svara på användarvänliga textfrågor som omvandlas till siffror som sedan  lagras i arbetsminnet och utgör sökprofilen. När användaren är klar med sina svar jämförs sökprofilen mot receptprofiler och resultatet presenteras i form av en lista med receptförslag.
Vill man inte svara på någon fråga eller göra ett val, kan man bara gå vidare. Systemet behandlar omarkerade alternativ  på samma sätt som om samtliga blivt markerade. Med hjälp av en tillbaka-knapp ska användaren kunna gå tillbaka och ändra sina val.

Exempel på problem som ReceptGuiden kan lösa

Säg att du ska ha middag för 8 personer. Två av dessa är barn, varav ett är laktosintolerant och ett tål inte fisk. Bland vuxna finns det två vegetarianer och en person som inte tål nötter. Vad ska du bjuda dina gäster på? Hur många olika rätter har du tid och lust att laga?
Lösningen på problemet heter ReceptGuiden.

Insamling av kunskap

Egen kunskap och erfarenhet, böcker, broschyrer samt sidor på nätet ligger till grund för den samlade kunskapen som finns i systemet.
 

Hur våra moduler samverkar

Vår expertsystem är indelat i en initieringsfas och sex moduler.
 


 

Ansvarsfördelning