KRÄMIG POTATIS OCH PURJOLÖKSOPPA

(1 portion)


Ingredienser:

1st            potatis

½ st          purjolök

¼ tsk        rosmarin

¼ tsk        dragon

½ tsk        körvel

½ st          grönsaksbuljongtärningar

1 ¼ dl        vatten

1 ¼ dl        mjölk

½ dl          crème fraiche

¼ dl          finhackad persilja

smör

salt och peppar
 
 
 
 

Tillagningssätt:

Skala och skiva potatisen. Strimla purjolöken. Fräs purjolöken i smör i en kastrull. Tillsätt potatis, rosmarin, dragon, körvel, buljongtärningar och vatten. Låt soppan koka ca 15 min. Vispa eller mixa sönder grönsakerna. Häll i mjölken och hälften av crème fraiche. Låt soppan koka upp. Strö över persiljan och smaksätt med salt och peppar. Servera soppan med bröd, en klick crème fraiche och gärna färska örter.
 

Expertbedömning:
Maträttstyp
förrätt
4
Specifik
svensk
1
Vegetarisk
lakto-vegetarisk
2
Kostnad
billig
3
Tillagningstid
< ½ timme
3
Svårighetsgrad
lätt
3
Fetthalt
fettsnål
3
Innehåller alkohol
nej
0
Förrättstyp
varm
2
Förrättssort
soppa
7
Tillagningsmetod
kokt
5
Kryddstyrka
mild
1
Innehåller vitlök
nej
0
Innehåll av allergifödoämnen:
laktos
2
mjölkprotein
1