Skip to main content

WWW

1989 kom den första versionen av det som sedermera skulle kallas World Wide Web (WWW). Tim Berners-Lee vid CERN gjorde det första utkastet och under 1990 förfinade han det tillsammans med Robert Cailliau.

WWW innehåller idag miljontals länkade dokument (s k webbsidor) och har blivit en av vår tids massmedium. Du kan läsa mer om denna historia på länken History of the WWW. För att kunna läsa sidor på WWW (hypertextsidor) så behöver du en webbläsare, som t ex Microsoft Internet Explorer , Mozilla Firefox eller Google Chrome. Webbläsare är program som gör det möjligt att titta på webbsidor och via s k hyperlänkar navigera vidare till andra sidor. Alla sidor har en adress eller URL (Uniform Resource Locator). Denna anger vägen till den sökta sidan.

På sidorna 209 till 215 (upplaga 11), reps 58 till 61 (äldre upplagor) i kursboken kan du läsa mer om hur du bläddrar bland hypertextsidor.

Med sökmotorer underlättas informationssökning på webben. Det finns en mängd sökmotorer på webben. Den mest använda är Google. Vissa sökmotorer är anpassade för att söka inom ett specifikt ämne t ex telefonnummer (se Eniro).

För att göra en sökning så effektiv som möjligt finns flera sätt att gå tillväga.

Kursboken tar på sidorna 219 till 221 (upplaga 11) 63 till 65 (äldre upplagor) upp olika söktekniker som t ex Boolska operatorer.

1

Boolska operatorer

Vad innebär boolska operatorer?

a)
b)

Rätt svar! Genom att använda sådana så kan du begränsa sökningar till sidor som t ex innehåller tre av ord som måste vara där för att sidan ska vara intressant för dig.

Fel svar.Your answer has been saved.
Check your answer