Skip to main content

Operativsystemet

Ett operativsystem består av ett antal program som ser till att datorsystemets olika delar fungerar tillsammans. Operativsystemet innehåller också många gemensamma rutiner och resurser som andra program kan anropa och använda sig av. Operativsystemet hanterar bland annat fem viktiga funktioner:

* Uppstarten av datorn

* Hanteringen av tillämpningsprogramvara

* Minneshanteringen

* Hanteringen av input och output

* Användargränssnittet

Operativsystem behandlas allmänt i kursboken på sidorna 112 till 120 (upplaga 11) resp 130 till 140 i kursboken (upplaga 12).

När du startar datorn så laddas först delar centrala dela av operativsystemet (kärnan) in i datorns RAM. Detta kallas på engelska för "booting". Denna kärna innehåller rutiner för att starta tillämpningsprogram, hantera olika enheter och minnen samt en del andra viktiga funktioner.

1. Först söker processorn reda på BIOS (basic input/output system) som gör att datorn kan förstå tangentbordstryckningar och visa tecken på skärmen.

2. Sedan sker en serie självtester för att kontrollera att alla delar och enheter fungerar korrekt.

3. Därefter laddas operativsystemet.

4. Därefter konfigureras systemet. I MS-Windows finns information om hur olika delar av systemet skall konfigureras lagrat i registret, "the registry". Här finns information om en mängd olika saker, som hur olika enheter skall kopplas till systemet, bildskärmsbakgrund och hur musen skall vara konfigurerad.

5. Därefter laddas olika systemverktyg / "system utilities"

6. Därefter startas eventuellt autenticeringssystemet som gör att du kan logga in på datorn.

Operativsystem kan vara av många olika typer, för inbyggda system i olika apparater och tekniska system, och för datorer (enanvändarsystem eller fleranvändarsystem.

På sidorna 112 till 115 i kursboken (upplaga 11) resp 130 till 134 (upplaga 12) beskrivs datorns uppstart.

1

Bootning

Vad innebär booting?

a)
b)
c)
Rätt svar!Fel svar.Your answer has been saved.
Check your answer

Tidigare operativsystem kunde hantera endast ett program i taget. Detta kallas singletasking. Moderna operativsystem kan hantera fler program på samma gång, vilket kallas multitasking. Operativsystemet hanterar olika så kallade trådar eller delprocesser mellan vilka systemet fördelar sin kapacitet.

Hur operativsystemet hanterar program beskrivs i kursboken på sidorna 115 till 116 (upplaga 11) resp. 134 till 135 (upplaga 12).

En av operativsystemets viktigast uppgifter är minneshanteringen. Minnet måste t ex delas mellan olika processer på ett sådant sätt att de inte skriver i varandras minnesutrymmen. Operativsystemet kan även flytta data mellan RAM och det virtuella minnet (som kan vara en del av hårddisken) om RAM-minnet blir fullt. Denna hanteringen beskrivs på sidorna 116 till 117 i kursboken (upplaga 11) 135 till 138 i kursboken (upplaga 12). Studera bilden längst ned på sidan 117 (upplaga 11) resp. överst på sidan 137 (upplaga 12).

2

Preemptive multitasking

Vad innebär preemptive multitasking?

a)
b)
Rätt svar!Fel svar.Your answer has been saved.
Check your answer

Operativsystemet kontrollerar även kommunikationen med en dators olika kringenheter, som skrivare, bildskärmar etc. För att göra detta behövs det drivrutiner för dessa enheterna. I de flesta moderna operativsystemen så finns drivrutiner med för de vanligaste enheterna, annars laddar man in dessa drivrutiner när man kopplar in en ny enhet, antingen kan det finnas t ex en CD-rom med vid köpet eller så laddar man ner drivrutinen från nätet.

Detta beskrivs i kursboken på sidorna 117 till 118 (upplaga 11) resp. på sidorna 137 till 138 (upplaga 12).

Operativsystemet innehåller även ett användargränssnitt som gör att du kan kommunicera med datorn. Några vanliga huvudtyper av användargränssnitt är:

* Grafiskt gränssnitt som t ex Windows

* Meny-drivet gränssnitt där du väljer ur menyer, ofta navigerar man med piltangenterna

* Kommandodrivet gränssnitt där du skriver in olika kommandon för att interagera med systemet

Detta beskrivs i kursboken på sidorna 118 till 120 (upplaga 11) resp. 138 till 141 (upplaga 12).

3

Interrupt

Vad är en avbrottshanterare ("interrupt handler")?

a)
b)
Rätt svar. In- och utenheter genererar avbrottssignaler som informerar systemet om att något har inträffat, t ex en tangenttryckning.Fel svar.Your answer has been saved.
Check your answer

Det har funnits och finns en mängd olika operativsystem, t ex

* Windows 7

* Windows Vista

* Windows XP

* Unix

* Linux

* Windows NT

* DOS

* Macintosh operativsystem

Macintosh operativsystem var det första vitt spridda systemet med ett grafiskt användargränssnitt, vilket var ett stort genombrott på sin tid.

Olika Windowsversioner är de mest använda operativsystemen för persondatorer. Windows används också på servrar.

Linux är en UNIX-klon som har utvecklats och som utgör ett kraftfullt, pålitligt och billigt alternativ till Windows. Linux är en s k open-source programvara. Detta innebär att själva programkoden som den bygger på är öppen för alla att modifiera och använda. Som en bieffekt av detta så kan många människor då också testa programmen och hitta fel i koden.

Olika operativsystem beskrivs i kursboken på sidorna 120 till 129 (upplaga 11) resp. 141 till 151 (upplaga 12).