Datorns representation av tal och bokstäver.
Vid beräkningar i vardagslivet brukar man använda siffrorna 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 och 9. Manipulationer med tal representerade av dessa siffror brukar kallas decimal aritmetik. Det har dock visat sig vara mera praktiskt för automatiska beräkningar att använda endast siffrorna 0 och 1. Dessa motsvaras enkelt exempelvis av att något är av eller på eller att något är magnetiserat eller inte. Att bara använda siffrorna 0 och 1 i beräkningar kallas för binär aritmetik.
På 1930-talet började binär aritmetik användas för elektroniskt kalkylerande. De första elektriska datorerna var uppbyggda av reläer. Ett relä kan vara av eller på . Även moderna datorerna hanterar information på motsvarande sätt. Alla tal kan representeras av en uppsättning objekt som just kan anta tillstånden av och på.
I dessa sammanhang brukar en etta eller en nolla kallas för en bit (binary digit). I datasammanhang utgör en bit den minsta dataenheten. Allt annat är uppbyggt av kombinationer av bitar. Inte bara tal representeras binärt utan även tecken såsom bokstäver och skiljetecken representeras på detta sätt. Det finns flera olika teckenkoder. Unicode är en teckenkod som kan användas för att representera tecknen i de flesta av världens språk. I kursboken på sidorna 44 till 47 (upplaga 11) resp. 51 till 54 (upplaga 12) kan du läsa mer om hur data representeras.
Information har alltså under tämligen lång tid representerats och hanterats på detta sätt och olika tekniker använts för att hantera och lagra dessa mönster av bitar. Tidigare användes som nämnts reläer, lite senare radiorör och transistorer. Numera används integrerade kretsar som innehåller ett stort antal transistorer.
1 |
TalsystemVilket talsystem används för informations- hantering och lagring i en dator? |