Att arbeta med ordbehandlare
En av de tidigaste och fortfarande viktigaste användningsområdena för persondatorer är ordbehandling. Ända sedan 70-talet har persondatorer använts för detta ändamål. För att göra inlämningsuppgift 1 måste kunna en del om hur du arbetar med ditt ordbehandlingsprogram. Att lära sig ordbehandling är en god investering, att skriva texter är något man alltid kommer tillbaka till!
Eftersom ordbehandling har använts länge har det vuxit fram en del praxis för hur ordbehandlare fungerar. Det mesta som beskrivs nedan gäller t ex både för MSOffice Word och för Open Office Writer som är en fri programvara.
En 3-minuters snabbkurs i MS Office-Word (också till största delen tillämpbart i Open Office Writer):
När du skriver in text, tryck inte på returtangenten när du vill byta rad, det gör programmet själv. Använd i stället returtangenten när du ska skall starta ett nytt stycke. Stycket är ett grundbegrepp i Word, detta kan ha sin egen formatering t ex justering, radavstånd och indrag.
Med formatmallar kan man styra formatet för stycken och rubriker så att man inte behöver ange detta för varje stycke/rubrik . Man har mycket att vinna på att lära sig använda formatmallar! Med sådana kan man t ex ändra formateringen av löptexten i ett helt dokument genom att bara ändra på ett enda ställe, i formatmallen.
Man kan också i ett stycke ha en text med avvikande formatering, t ex kanske man vill man kursivera ett enstaka ord. Detta kallas direktformatering. Direktformatering skall man bara använda när man verkligen behöver detta.
Dokumentmallar är mallar för hela dokument, dessa innehåller (bl. a) en uppsättning formatmallar, men kan också innehålla annan information. Om man inte anger annat när man skapar ett nytt dokument i My-Word skapas detta utifrån dokumentmallen normal.dot.