Introduktion
Du har valt att läsa kursen datakunskap, varmt välkommen, vi hoppas att du skall trivas med kursen, lära dig massor och få nya insikter, kontakter och uppslag!
Kanske har du redan nu en klar bild av vad det är du vill lära dig, kanske vill du använda datorer och nät mera och bättre i din yrkesutövning, kanske vill du på din fritid bli duktigare på att nyttja datorer hitta information på nätet, eller kanske för att uttrycka dig i bild eller text.
Ämnet datakunskap har förändrats, tidigare lade man större fokus på hur en dator och nät fungerar, nu ligger fokus i högre grad på hur man _använder_ datorer och nät.
Vad är det som är viktigt att kunna om datorer och nät? Läs nedan ett antal "inspel" i denna fråga:
Ett sådant exempel: EU-kommissionen har listat åtta kompetenser för livslångt lärande i "Nyckelkompetenser för livslångt lärande, En Europeisk Referensram "
Denna referensram omfattar åtta nyckelkompetenser:
1. Kommunikation på modersmålet.
2. Kommunikation på främmande språk.
3. Matematiskt kunnande och grundläggande vetenskaplig
och teknisk kompetens.
4. Digital kompetens.
5. Lära att lära.
6. Social och medborgerlig kompetens.
7. Initiativförmåga och företagaranda.
8. Kulturell medvetenhet och kulturella uttrycksformer.
Definition av digital kompetens i samma dokument: "Digital kompetens innebär säker och kritisk användning av informationssamhällets teknik i arbetslivet, på fritiden och för kommunikationsändamål. Den underbyggs av grundläggande IKT-färdigheter, dvs. användning av datorer för att hämta fram, bedöma, lagra, producera, redovisa och utbyta information samt för att kommunicera och delta i samarbetsnätverk via Internet."
Sedan beskriver man de kunskaper, färdigheter och attityder som man menar är nödvändiga:
Kunskaper: Digital kompetens kräver goda kunskaper om hur informationssamhällets teknik fungerar och om den roll tekniken spelar och de möjligheter den ger i vardagslivet, både hemma och på arbetet. Här ingår centrala datortillämpningar som ordbehandling, kalkylprogram, databaser, lagring och hantering av information samt kunskaper om de möjligheter och eventuella risker som skapas genom användningen av Internet och kommunikation via elektroniska medier (e-post, nätverksverktyg) för arbete, rekreation, informationsdelning och samarbetsnätverk, lärande och forskning. Man bör också känna till hur informationssamhällets teknik kan stödja kreativitet och innovation samt vara medveten om frågor som rör den tillgängliga informationens validitet och tillförlitighet och de juridiska och etiska principer som interaktiv användning av informationssamhällets teknik innefattar.
Färdigheter: De färdigheter som behövs är förmågan att söka fram, samla in och bearbeta information och använda den på ett kritiskt och systematiskt sätt och att kunna bedöma dess relevans och skilja mellan den fysiska och virtuella verkligheten, samtidigt som man är medveten om de samband som finns mellan dem. Man bör ha de färdigheter som behövs för att producera, redovisa och förstå komplex information och förmågan att skaff a sig tillgång till, söka fram och använda Internetbaserade tjänster. Man bör också kunna använda informationssamhällets teknik som stöd för kritiskt tänkande, kreativitet och innovation.
Attityder: Användningen av informationssamhällets teknik kräver en kritisk och reflekterande attityd när det gäller information och ansvarsfull användning av interaktiva medier. Ett intresse för att engagera sig i olika grupper och nätverk för kulturella, sociala eller yrkesrelaterade ändamål stöder också den här kompetensen.
Ett annat initiativ, framförallt förankrat på andra sidan Atlanten är "21 st Century Skills ". Detta initiativ fokuserar på är vad skolan bör ge ungdomarna för kunskaper och kompetenser under 2000-talet. IT-området menar men är viktiga.
"This Framework describes the skills, knowledge and expertise students must master to succeed in work and life; it is a blend of content knowledge, specific skills, expertise and literacies."
Läs gärna mer om 21st Century Skills.
I Sverige har KK-stiftelsen (Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling) genomfört en rad olika projekt för att öka IT-kompetensen. I KK-stiftelsens kanal på YouTube föreslår Kristina Höök, professor vid DSV, två nya ämnen i grundskolan: Dataslöjd och mediakritik.
Hon menar att man i skolan dels kan använda teknik för att göra utbildning bättre, men att det även är viktigt att utbilda i hur man kan använda Internet för att uttrycka sig och för att bli en bättre samhällsmedborgare.
Dataslöjd och mediakritik:
Kursdelens upplägg
Kursen består av 5 moduler. Den första, som du just nu är inne i är avsedd att skapa en gemensam grund för arbetet med de följande modulerna. Kanske är du redan nu rätt så van dator och internetanvändare, då kan du gå igenom denna modul snabbt. Kanske är du helt och hållet nybörjare, när du gått igenom denna modul så har du tillräckliga kunskaper för att fortsätta med de följade modulerna som ger en fördjupad kunskap.
Projektet IT-ikapp vid Kista folkhögskola har skapat ett bra material som vi väljer att ha som denna bas. IT-ikapp är ett projekt som startades av Kista Folkhögskola våren 2009 med stöd av Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.se). Projektet är ett försök att skapa digital delaktighet och tillgänglighet för alla och det material, bl a en lärobok (som går att ladda ner som pdf-fil) och filmer och annat material på nätet.
