av Hans Willars
Maxikonsults utbildningsföretag "LärMax" har etablerats i syfte att sprida Maxikonsults namn, metoder och produkter på marknaden, samtidigt som man kan utnyttja sina konsulter som kursutvecklare och lärare. Man vill bli marknadens proffsigaste utbildningsleverantör genom att bl a strömlinjeforma datorstöd för planering, administration och uppföljning av produktionen. Denna kan avse kurser, seminarier, workshops och liknande arrangemang.
Kurser av skilda slag utvecklas genom att man först tar fram en kursplan som specar dels kursens olika kunskapsavsnitt, dels ett tidsmässigt principschema som avsnitten läggs in i. För uppföljningen vill man ha koll på kalendertid för framtagning av varje kursplan. Varje kurs åsätts en avgift per elevs deltagande.
Därefter vidtar, efter beslut av LärMax ledning, framtagning av erforderliga kursmoduler och deras kursmaterial: texter, bilder, lärarhandledning, etc, för varje avsnitt. Här vill man kunna följa upp framtagningskostnaden per kursmodul. Kursmoduler skall i största möjliga utsträckning datorlagras.
Varje kurs tänkes genomförd ett antal tillfällen per år, till en enhetlig avgift per elev (se ovan). I kurskatalogen publiceras kursplan, inkl avsnitt, för varje kurs, samt datum när kursstart äger rum varje omgång. Elever från kundföretagen kan anmäla sig fritt till valfritt antal kurser som bekostas av resp företag.
När en elev har fullföljt en kurs kan hon/han valfritt genomgå ett slutprov vars betyg noteras för statistik. I övrigt utfärdas intyg om fullföljd kurs, samt noteras elevens utvärdering av kursen (fritext). Allt detta vill man spara för framtida uppföljningar.
Efter kursen faktureras elevens företag, under förutsättning att avbokning ej har skett minst 3 veckor före kursstart.
Lärare som leder lektionerna under en kurs kan vara externa eller interna. Endast interna (= Maxikonsults egna) lärare äger rätt att göra utvecklingsinsatser i framtagning av kursmoduler och då till en i förväg, per lärare, överenskommen interntimtaxa. Specade framtagnings-kostnader för insatserna skall kunna följas upp.
Varje avsnitt kräver att lärare under detta avsnitt skall besitta vissa kompetenser, specade på typ och nivå. Lärarstabens kompetenser måste därför finnas aktuella som typ och nivå för varje kompetens en lärare besitter.
Varje lektion under en kurs hänförs till ett kunskapsavsnitt, och lärare med tillräcklig kompetens engageras för varje lektion och ersätts med ett i förväg avtalat arvode. Lärarkostnaderna för varje kurs skall kunna följas upp.
En strategisk grundidé för kursutbudet är att nya kurser lätt skall kunna formuleras genom målstyrd sammansättning av standardiserade och återanvändbara kursmoduler i olika konstellationer. Alltså betonas maximalt nyttiggörande av gjorda kursinvesteringar och datorstöd för detta.
Viss uppfattning om verksamhetens mål får man av beskrivningen ovan. I övrigt får varje grupp själv försöka göra sig en föreställning om vilka målen för den beskrivna verksamheten är. Målmodellen kan omfatta alla de olika modelleringsbegrepp som brukar förekomma i en sådan. Speciellt bör grupperna försöka peka ut ett antal av de olika problem som kan tänkas förekomma i den beskrivna verksamheten och möjliga åtgärder för att komma till rätta med dessa svårigheter.
I flödesmodellen skall gruppen beskriva alla de arbetsprocesser som enligt beskrivningen förekommer under utveckling och genomförande av en kurs samt hur dessa processer interagerar genom informationsutbyte.
Begreppsmodellen skall omfatta alla de begrepp som används i den beskrivna verksamheten. För varje begrepp anges också ett antal attribut. Vid behov lämna skriftliga kommentarer. Speciellt gäller detta då gruppen gjort egna antaganden och tillägg.
Tänk er slutligen att ni skall utforma ett informationssystem till stöd för administrationen av den beskrivna verksamheten. Markera i verksamhetsmodellerna vilka processer och begrepp som så skall ingå i det avsedda systemet. Utforma också en relationsdatabasstruktur för detta och redovisa denna både grafiskt (ER-modell) och i form av tabeller. Redogör också skriftligt för de tillägg och ändringar, med bakomliggande överväganden och bedömningar, som gjorts vid övergången från verksamhetsmodell till relationsdatabasmodell.
Benkt Wangler